Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „40% din cancere sunt prevenibile”. Care sunt programele de screening pentru cancer și cum se poate beneficia de ele

4 octombrie 2022, 09:50

„40% din cancerele existente sunt prevenibile”, a spus Andrei Baciu marți, la TVR Info.

Andrei Baciu, secretar de stat în MS: „Unele lucruri sunt ușor de făcut, altele, mai dificil. Spre exemplu, eliminarea factorilor de risc – fumatul, alcoolul, obezitatea, sedentarismul – sunt principalii factori de risc. Să renunți la fumat, nu-i o chestiune simplă, nu poți să faci peste noapte lucrul ăsta. Dar sunt altele care te pot ajuta foarte mult și cu rezultate concrete. Toate sunt prevăzute în Planul Național de Combatere a Cancerului. Acest plan prevede câteva sectoare importante de acțiune: screening și diagnostic timpuriu, diagnostic și tratament, reîncadrarea și calitatea vieții”.

Care sunt programele de screening care funcționează deja în România:

– pentru cancer colorectal – principalul care ne afectează pe noi, în România

– pentru cancer mamar

– pentru cancer de col uterin

În plus, mai sunt două programe de screening pentru boli cardiovasculare și pentru depistarea tuberculozei.

 

Secretarul de stat a explicat cum poate ajunge un pacient să beneficieze de aceste programe de screening: „Mare parte din aceste programe sunt realizate în parteneriat cu medicii de familie. Nu este neapărat nevoie ca medicul tău de familie să fie parte a acestor programe de screening, pacientul poate participa gratuit la orice program de screening, la orice medic de familie care este parte a acestor programe de screening finanțate prin fonduri europene”.

Pe partea de oncologie vor apărea mult mai multe proiecte de screening în perioada următoare, a mai spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite