EXCLUSIV

Anders Lindberg, membru al Consiliului Regal: Reglementarea Statului Casei Regale nu reprezintă abdicarea

"Recunoaşterea unui statut oficial al Casei Regale, în România, poate fi un pas important pentru țara noastră", spune consilierul Principesei Moştenitoare a Suediei. Anders Lindberg nu crede că acest lucru ar însemna abdicarea Casei Regale, ci chiar un prim pas către restaurarea monarhiei. Lindberg este membru al Consiliului Casei Regale a României şi se ocupă şi de Casa Regală a Albaniei, ţară în care mulţi doresc revenirea la monarhie.

23 Noiembrie 2017, 20:53 (actualizat 23 Noiembrie 2017, 21:42) |
Monarhia în Țările Balcanice
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Suedezul Anders Lindberg crede ca România are nevoie de o lege care să reglementeze clar statul Casei Regale a României, într-o țară cu o cultură politică plină de conflicte și corupție.

"Din nefericire, țara dumneavoastră are o reputație foarte proastă în multe țări ale lumii și, din această perspectivă, Casa Regală ar putea spăla această imagine a societății. Și apoi, dacă Familia Regală se va comporta foarte bine, puțin câte puțin, poate că într-o zi poporul român va spune: vrem să avem o monarhie mai puternică, una constituțională, dar asta se poate întâmpla doar gradual, nu peste noapte, nu prin referendum, nu prin scandaluri", spune Anders Lindberg.

Monarhiștii români nu văd însă cu ochi buni această apropiere a Casei Regale de instituțiile statului, deși acest lucru se întâmplă deja în mai multe țări.

Astăzi, în Albania republicana, Familia Regală are un statut special. Este invitată la toate ceremoniile de stat. Principele Moștenitor  Leka a activat ca oficial al statului în ministerul de Interne, în cel de Externe și a fost chiar consilier al președintelui. Vechii monarhiști îl numesc Regele Leka al Doilea.

Regele Leka I, tatăl principelui Leka, a trăit în exil până în 1993. Ca și Regele Mihai, a fost obligat să părăsească imediat Albania. I s-a permis să revină după 4 ani, când Tirana a organizat un referendum ca să decidă forma de guvernământ.

Familia Regala s-a întors definitiv în Albania abia în 2002. Ulterior, Parlamentul albanez a stabilit prin lege statutul Familiei Regale.

Anul trecut, prințul Leka s-a căsătorit cu o cântăreață din Albania și e un model pentru popor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI