Anchete după tragedia de la Constanța. Lucian Bode: Mi se pare absolut anormal ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie echipate cu perne pneumatice

17 februarie 2021, 15:09

Lucian Bode: Raed Arafat va da explicaţii publice de ce anume nu s-au achiziţionat aceste perne pneumatice

Lucian Bode a transmis că va lua „măsuri punctuale legate de această tragedie”, imediat după ce primeşte rezultatul anchetei.

„Mi se pare absolut anormal ca în România anului 2021 inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie echipate cu un astfel de mijloc. (…) Am vorbit cu Raed Arafat şi dânsul va da explicaţii publice de ce anume nu s-au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment. Sper ca în acest an să intre în dotarea inspectoratelor judeţene. Le-am cerut să găsească soluţii, dacă se poate să achiziţionăm aceste saltele pneumatice din fonduri europene, pentru că avem această posibilitate, dar în câteva zile vom lămuri exact din ce fonduri, câte anume achiziţionăm, care sunt costurile. Ne dorim ca acest lucru să se clarifice cât mai repede„, a explicat ministrul de Interne.

Bode: Le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia de perne pneumatice

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a mai anunţat, că a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să achiziţioneze de urgenţă perne pneumatice, arătând că aceste echipamente sunt „absolut necesare” în situaţii tragice.

„Astăzi i-am chemat pe cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să îmi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean în parte. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată. Există doar patru astfel de echipamente la nivel naţional. Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare în astfel de situaţii tragice”, a declarat Bode, la Palatul Parlamentului.

Anchete după tragedia de la Constanța

După tragedia de marți, în care și-a pierdut viața o femeie, au fost deschise mai multe anchete. Polițiștii au deschis dosar pentru distrugere și ucidere din culpă. Parchetul Militar București a deschis un dosar pentru neglijență în serviciu, iar la ISU Dobrogea se fac verificări despre felul în care s-a făcut intervenția în cazul tragediei de la Constanța.

IGSU a comunicat ieri că autospeciala cu scară a ajuns la locul intervenției la două minute după moartea femeii, la 09.27. Miercuri, șeful ISU Dobrogea a comunicat că la 9.30 autospeciala abia pleca din detașamentul aflat la opt kilometri de incendiu.  Asta înseamnă că a fost solicitată abia după ce femeia s-a desprins de la balcon.

O autospecială cu scară nu se afla la detașamentul ISU Dobrogea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, aflat la numai câteva sute de metri de locul incendiului, pentru că autoscara din dotare era stricată. Miercuri, o autospecială cu scară a fost detașată de la Cernavodă la Constanța pentru a putea interveni în cazuri similare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă