Anchete după dubla tragedie aviatică din Dobrogea. Primele ipoteze privind cauza accidentelor: condițiile meteo sau o defecțiune tehnică. Ceremonii militare și religioase în memoria celor opt militari căzuți la datorie

3 martie 2022, 06:03

Autoritățile au stabilit că până la finalizarea anchetelor și stabilirea cu exactitate a cauzelor care au condus la producerea acestei duble tragedii, toate aparatele de zbor MIG 21 LanceR, cât și IAR 330 PUMA să fie consemnate la sol. Vor putea zbura după ce vor fi stabilite cauzele acestei tragedii.

Potrivit unor surse, în cazul MIG-ului 21 Lancer sunt luate în considerare două cauze – una dintre acestea ar fi că a avut probleme tehnice, însă este puțin probabil pentru că toate MIG-urile sunt verificate înainte de a se ridica de la sol, iar cea de-a doua ipoteză sunt condițiile meteo, deoarece, din cauza frigului este posibil ca aparatul de zbor să înghețe. Și în cazul elicopterului prima ipoteză este temperatura scăzută care ar fi dus la înghețarea paletelor, altă cauză fiind lovirea unui obiect cu paletele. De altfel, pilotul elicopterului a anunțat temperaturile foarte scăzute și primise indicația de a se întoarce la bază.

În anchete sunt implicate o Comisie a Statului Major al Forțelor Aeriene și reprezentanți ai Parchetului Militar, de pa lângă Tribunalul Militar Constanța.

Cele două aparate de zbor s-au prăbușit la o distanță de 10 km, potrivit unor surse.

_____________

Opt militari și-au pierdut viețile, aseară, după ce aparatele de zbor în care se aflau s-au prăbușit pe un câmp din judeţul Constanța. Șapte dintre ei plecaseră de la baza aeriană din Mihail Kogălniceanu cu un elicopter și căutau avionul MiG21 Lancer care dispăruse de pe radar și se prăbușise. Zeci de salvatori s-au mobilizat și au căutat militarii în întuneric, pe câmpurile și prin pădurile din Cogealac.

Avionul Mig21 Lancer decolase din baza aeriană din Mihail Kogălniceanu la 19.50, iar primele probleme au apărut după 10 minute. La ora 20, aparatul de zbor a pierdut legătura radio cu turnul de control și după trei minute a dispărut de pe radar, între Cogealac și Gura Dobrogei. Pentru a căuta avionul, din baza 57 aeriană a decolat un elicopter cu șapte militari la bord. La ora 20.44 și elicopterul a dispărut de pe radar şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.

În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicaţi iniţial, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.

Mai mulți militari, jandarmi, medici și polițiști au început să cute victimele în întuneric, pe câmpuri și prin pădurile din zona Gura Dobrogei. Misiunea salvatorilor a fost foarte dificilă, din cauza drumurilor care deveniseră impracticabile. Salvatorii au avut la dispoziție coordonate GPS și totuși au identificat cu greutate epavele aparatelor de zbor. Toţi militarii muriseră.

Autoritățile fac cercetări în acest caz. Vor analiza epavele și vor stabili cauza care a dus la pierderea celor opt vieți.

Un avion MiG 21 Lancer și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit în județul Constanța. Pilotul de pe MiG și cei 7 membri ai echipajului din elicopterul care a primit misiunea de căutare au murit

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa