Anchete după evaluarea națională. La o școală din Dolj, candidații au primit subiecte greșite. În Suceava, un profesor a dezvăluit subiectele în timpul probei

Este anchetă la o școală din judeţul Dolj, după ce absolvenţii claselor a VIII-a au primit la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională subiecte pentru şcolile cu predare în limba maghiară.

15 Iunie 2022, 11:58 (actualizat 15 Iunie 2022, 13:10) Știrile TVR |

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj face anchetă la Şcoala Gimnazială din comuna Predeşti, după ce elevii care au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba română în cadrul Evaluării Naţionale au primit subiectele pentru şcolile care studiază în limba maghiară. Din acest motiv, elevii au fost chemaţi după-amiază să reia proba cu subiecte de rezervă.

Potrivit inspectorului general Daniel Ion, se va propune încetarea contractului de management pentru directorul şcolii, precum şi sancţionarea cadrelor didactice care au făcut parte din comisia de examen şi nu au observat eroarea.

"La Predeşti, a fost făcută deja o anchetă şi se va propune încetarea contractului de management pentru directorul şcolii care ocupă funcţia prin detaşare în interesul învăţământului şi vor fi sancţionate cadrele didactice care au făcut parte din comisia de examen şi care nu au observat că au fost distribuite subiecte de limba română specifice şcolilor cu predare în limba maternă maghiară. Avem toleranţă zero pentru astfel de situaţii", a declarat presei Daniel Ion.

Elevii de la Predeşti au reluat proba la limba română cu subiecte de rezervă, în a doua parte a zilei.

Luni, s-a desfăşurat prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a (Limba şi literatura română) - sesiunea 2022, iar la nivelul judeţului Dolj au fost prezenţi 4.097 candidaţi. Din cei 4.362 înscrişi, nu s-au prezentat la examen 265 de candidaţi.

Următoarea probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 16 iunie, iar primele rezultate vor fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14,00 (în centrele de examen).

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale.

Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie 2022.

La Suceava, subiectele la proba la Limba Română de la Evaluarea Națională au ajuns pe un grup de părinți, pe whatsapp, ieri dimineață, la ora 9.00, când elevii erau în sălile de examen. Acestea au fost distribuite de un profesor de la Şcoala Gimnazială “Teodor Bălan” din Gura Humorului.

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a deschis o anchetă și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care va derula propria anchetă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI