Anchetă privind acțiunea individuală a unui jandarm la protestele de sâmbătă seara. Declarații oficiale

21 ianuarie 2018, 13:29

În imagini se vede cum unul dintre jandarmi î;i pierde cumpătul în momentul în care protestatarii încep să forțeze gardurile pentru a bloca Piața Universității. Omul legii lovește de mai multe ori cu pumnul în manifestanți. Colegii lui încearcă să îl liniștească și reușesc într-un final să îl oprească. Șefii din Jandarmerie spun că acum analizează imaginile, dar pun totul pe seama presiunii ce stă pe umerii jandarmilor.

Jandarmul a făcut parte și din dispozitivul care l-a însoțit pe Liviu Dragnea la Direcția Națională Anticorupție în luna noiembrie anul trecut.

Jandarmul a și vorbit despre misiunea sa la o nouă audiere a liderului PSD.

La protestul de aseară, manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii și în pasajul de la Universitate.

După ocuparea Pieței Univesității şi plecarea spre Palatul Parlamentului, nu au mai fost incidente. Peste 40 de mii de oameni, veniți și din țară, au protestat în București față de modificările aduse legilor justiției şi recentele schimbări fiscale. Au fost mobilizați peste 2 mii de jandarmi şi polițiști. Au fost aduși și jandarmi din alte județe. Mii de oameni au protestat şi în mai mlte oraşe din ţară, printre care Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache:

„Țin să precizez că ele (n.r., imaginile cu jandarmul agresiv) sunt în atenția conducerii instituției și vor fi analizate cu maximă seriozitate de către comanda unității. Suntem o instituție serioasă, care și-a asumat de fiecare dată orice fel de derapaje sau greșeală a oamenilor noștri. Însă, pentru o informare corectă și obiectivă a tuturor cetățenilor, cred că este normal să stabilim un cadru general în care s-au produs acele evenimente. Pe de o parte, avem o acțiune legitimă, legală, a jandarmilor care au avut obligația să asigure măsuri de ordine și siguranță publică, atât în ceea ce privește persoanele care manifestau, cât și în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților celorlalți cetățeni din Capitală, care au dreptul să circule liber pe căile de comunicație. Pe de altă parte, vorbim de o acțiune ilegitimă, ilegală a grupului de protestatari care au exercitat presiuni fizice asupra cordoanelor de ordine și siguranță publică dispuse acolo. Blocarea acestor căi de comunicație se face doar cu avizul mai multor instituții și cu aprobare prealabilă. De fiecare dată, Jandarmeria a luat măsuri în așa fel încât să fie garantate și respectate drepturile tuturor cetățenilor. Ne dorim ca aceste manifestații să se desfășoare în mod pașnic, civilizat, legal, dar în același timp suntem obligați să asigurăm drepturile și a celorlalți cetățeni care nu au aceleași convingeri sau nu pasticipă la aceste proteste”.

„Imaginile apărute în spațiul public, care prezintă acțiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne”, transmite Jandarmeria Capitalei. Imagini cu un jandarm care loveşte cu pumnul participanţi la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii au fost distribuite intens pe reţelele sociale, provocând reacţii vehemente.

Iată comunicatul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București:

„Referitor la misiunea desfășurată de Jandarmeria Capitalei cu ocazia protestului de aseară facem următoarele precizări:
Imaginile apărute în spațiul public, care prezintă acțiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne. 
Se va analiza punctual acel moment, dar și întregul ansamblu de decizii și contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament și nu doar una fragmentară. 
La acest moment, cunoaștem identitatea jandarmului din dispozitiv și în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine. 
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfășurării misiunii.
Există situații în care jandarmii din prima linie, aflați de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiții meteorologice deosebite, pot fi supuși unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera și astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acțiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne.
Explicațiile însă sunt necesare pentru a înțelege întregul context și a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice. 
Referitor la situația creată la gurile de metrou, facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza și a redirecționa accesul persoanelor care se deplasau de la stația de metrou către ieșirea dinspre Teatrul Național a fost luată pentru a evita apariția unor busculade, întrucât zona Pieței Universității era blocată și era nevoie de o ieșire controlată a persoanelor.
Totodată, au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care și-au dovedit eficiența, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanților.
Persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite