Anchetă Piatra Neamț | Procurorii au finalizat cercetarea la fața locului. S-au solicitat expertize ADN pentru identificarea victimelor

Durere în familiile victimelor și o mare de întrebări după incendiul devastator de sâmbătă seara, de la secția de Terapie Intensivă din Piatra Neamț. 10 pacienți au murit în flăcări. Se fac anchete, şedințe și verificări și nici după 48 de ore nu e clar reorganizarea secției ATI și mutarea pacienților la un alt etaj chiar în acea zi, s-au făcut în condiții legale. Managerul spitalului a anunțat că își dă demisia mâine.

16 Noiembrie 2020, 20:18 (actualizat 16 Noiembrie 2020, 20:54) Știrile TVR |
Declarații contradictorii după tragedia de la Piatra Neamț
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

 

Focul nu a iertat nimic în salonul ATI din Piatra Neamț. Acum, durerea, compasiunea, regretele sau revolta se adună alături de mărturiile celor chemați de anchetatori să lămurească în ce condiții s-a pordus dezastrul.

Rude ale pacienților morți în incendiu trebuie în plus să ofere probe ADN pentru identificarea unor victime imposibil de recunoscut altfel.

În câteva minute, o întreagă secție ATI, ultima linie de salvarea a bolnavilor în stare critică, a devenit de nerecunoscut.

La spitalul din Piatra Neamţ acum o lună, așa arăta secția ATI. Cea de la etajul trei.

În fața atacului noului coronavirus, numărul de paturi a rămas insuficient pentru cazurile sevede de covid. Şi s-a găsit un spațiu mai mare la etajul doi. Secția, aparatura, pacienţii infectați, au fost mutați în alte două saloane sâmbătă. Cei care s-au aflat în salonul în care focul a ars cu flacără deschisă, nu au avut nicio șansă. Doar cei din salonul vecin au putut fi salvaţi.

Anchetatorii trebuie să afle dacă noua secție ATI a fost pusă în funcțiune respectând toate regulile.

Reprezentanţi ai Consiliului Județean, care administrează spitalul, au susținut că existau avize și că totul era în regulă în secțiile ATI de la cele două etaje. Dar echipamentele, deși noi, au fost suprasolicitate.

De cealaltă parte, Prefectura Neamț și DSP spun că nu a existat aviz pentru tranferul între etaje.

Ancheta nu va fi deloc ușoara. În primul rând, pentru că probele au fost alterate de incendiul extrem de violent. Una dintre posibelele cauze ar putea fi o defecțiune la un injectomat din ATI, o seringă electrică, programată să administreze pacientului un medicament cu o anumită rată de infuzie. Pacienții ar fi murit intoxicați cu fum, potrivit unor informații de la cei care au făcut necropsia.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI