Anchetă la spitalul Sf. Maria din Iaşi după incendiul de marți seară. Unitatea medicală a primit mai multe amenzi și avertismente pentru deficiențe legate printre altele de instalațiile de stingere

Pompierii și criminaliștii încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat în cazul incendiului de Spitalul Sf. Maria din Iaşi. Nu se știe în acest moment de la ce a izbucnit focul, însă sunt discutate mai multe ipoteze. Spitalul a fost de la începutul anului sancționat de mai multe ori pentru nereguli legate de securitatea la incendiu. Potrivit autorităților, instalația electrică a spitalului, veche de 50 de ani, nu a fost niciodată reparată.

23 Iunie 2021, 11:53 (actualizat 23 Iunie 2021, 19:57) Știrile TVR |

Spitalul de copii Sfânta Maria a avut înaintea incidentului de aseară mai multe probleme în ceea ce privește siguranța la incendiu. Patru amenzi și 14 avertismente a a primit instituția de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Slt. George Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iași: "Neverificarea instalației electrice, instalației de stingere, hidranții interiori, uși neconforme, depozite de materiale combustibile pe căile de rulare, serviciu privat pentru situații de urgență al spitalului neconstituit corespunzător".

Spitalul este în șantier de doi ani, iar o parte dintre materialele de construcție, spun pompierii, au fost depozitate lângă fațadă, împiedicând accesul. Lucrările nu au ajuns încă la corpul de clădire unde s-a produs incendiul aseară.

Costel Alexe, președintele CJ Iași: "Corpul de clădire unde a avut loc incendiul nu a mai suferit sau nu a mai avut parte de reabilitare de la înființare, din 1970. Este clar că sunt o serie de nereguli, practic, și aici în secția în care a izbucnit incendiul, nu știm pe unde este instalația electrică".

Purtătorul de cuvânt al ISU spune că a ajuns în câteva minute în spital după ce a observat focul.

Slt. George Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iași: "La ora 18 și 54 de minute am sunat pe telefonul dispecerului de serviciu, dar în același timp era un apel prin 112 în care a fost anunțat un incendiu la spitalul de copii. Ajuns la locul evenimentului, am urcat la etajul doi, era pe hol personal medical, au spus că copiii au fost relocați pe alte secții".

Conducerea spitalului susuține că incendiul a fost anunțat imediat și că evacuarea pacienților s-a făcut în doar câteva minute.

Dr. Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași: "(Întrebare: Ce v-au spus colegii care au lucrat aseară?) Au simțit fum. Au evacuat pacienții, s-a sunat concomitent la 112, s-au întrerupt curentul și gazele medicinale. (Întrebare: cât de repede s-au evacuat pacienții?) Din ce a spus personalul medical, - 7 minute".

Sălile de operații de la etajul superior celui în care s-a produs incendiul sunt, de azi noapte, funcționale. În cele două încăperi afectate de foc, un cabinet medical și o sală de tratamente, a ars mobilier, documentație medicală, un computer și un pat de consultații. Pompierii și criminaliștii continuă cercetările în acest caz.

------------------------------------------------------------------

Sălile de operații și Terapia Intensivă de la etajul superior celui unde a izbucnit incendiul sunt funcționale, dau asigurări reprezentanții spitalului. Toată noaptea s a lucrat la igienizarea spațiilor afectate de fum. Pompierii și criminaliștii fac verificări la fața locului pentru a stabili cauza incendiului.

Focul a izbucnit într-un cabinet medical gol şi a afectat și o sală de tratamente vecina de la etajul doi unde era o zonă tampon COVID.

Potrivit pompierilor, în 2021 spitalul a primit 4 amenzi și mai multe avertismente din cauza blocării unor căi de acces, a nefuncționarii corecte a tuturor ușilor de pe paliere sau a unor probleme la instalaiția electrică.

Spitalul este în reabilitare de aproape doi ani însă lucrările nu au ajuns și la tronsonul B unde a fost incendiul de aseară. Din această cauză o parte din materialele de construcții necesare au obturat unele căi de acces.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean și Spitalului, instalația electrică nu a fost reparată capital din 1970 când a fost construită unitatea medicală.

Incendiul de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sfânta Maria" din Iași, din zona ATI, a fost lichidat. Flăcările au izbucnit într-un cabinet. Zeci de persoane au fost evacuate

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI