Anchetă la Spitalul Floreasca. Pacienta care a luat foc pe masa de operaţie a murit

Pacienta care a luat foc pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară, a confirmat, pentru Mediafax, deputatul Emanuel Ungureanu. Biocidul utilizat la dezinfectarea tegumentelor pacientei, cu concentraţie ridicată de alcool, şi folosirea unui electrobisturiu, care avea specificaţia tehnică de a nu fi utilizat în acest caz, au dus la izbucnirea flăcărilor, pe masa de operaţie, a declarat secretarul de stat Horaţiu Moldovan, şeful Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. Pacienta arsă era la terapie intensivă, în stare critică, iar prognosticul era rezervat. Medicul Mircea Beuran respinge acuzaţiile care i-au fost aduse şi spune că nu a fost în sala de operaţie în momentul incidentului. Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică, Poliţia şi Colegiul Medicilor fac investigaţii.

29 Decembrie 2019, 12:56 (actualizat 29 Decembrie 2019, 21:07) |
Anchete în cazul pacientei arse pe masa de operație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Pacienta în vârstă de 66 de ani care a luat foc pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară, anunță Mediafax.

---------------------------

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a mers duminică, la Spitalul de urgență Floreasca, cu o zi mai devreme față de cum s-a anunțat inițial. Șeful Corpului de Control și secretar de stat Horațiu Moldovan a vorbit cu directorul spitalului și cadrele medicale implicate în acest incident.

El le-a declarat jurnaliştilor, prezenţi la Spitalul Floreasca, că, cel mai probabil, incendierea pacientei aflate pe masa de operaţie este rezultatul combinaţiei a trei factori.

"Acest accident este rezultatul combinaţiei unui biocid care s-a folosit pentru dezinfectarea tegumentelor pacientei, cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile textile şi folosirea unui electrobisturiu. Este foarte probabil ca din intersecţia acestor trei elemente să se fi produs acest incendiu", a declarat Horaţiu Moldovan.

El a precizat că electrobisturiul care s-a folosit avea în specificaţia tehnică interdicţia de utilizare în prezenţa biocidului respectiv.

Şeful Corpului de Control a declarat că pacienta e în stare gravă, la Terapie Intensivă, este ventilată mecanic, este pe dializă, iar prognosticul medicilor privind şansele de supravieţuire este rezervat.

Femeia, de 66 de ani, are arsuri de gradul 2 pe aproape jumătate din suprafaţa corpului. Ea suferă de cancer la pancreas şi a fost operată de două ori.

Medicul Mircea Beuran respinge acuzaţiile care i-au fost aduse şi spune că nu a fost în sala de operaţie în momentul incidentului. Chirurgul afirmă că a anunţat atât conducerea spitalului, cât şi familia despre ce s-a întâmplat.

Rudele pacientei susţin însă că nimeni nu le-a explicat cât de gravă e situaţia. Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică, Poliţia şi Colegiul Medicilor fac investigaţii. Şi şefii spitalului fac o anchetă administrativă.

În exclusivitate pentru Știrile TVR, chirurgul Mircea Beuran a declarat:

"Administraţia spitalului a fost anunţată imediat. S-a sunat la manager, la directorul medical, la responsabilul chirurg pe blocul operator, iar la terminarea intervenţiei am anunţat şi am discutat faţă în faţă cu familia. Echipa chirurgicală nu a căutat să muşamalizeze  cu nimic acest eveniment. A fost complet transparent", a spus Beuran.

"Din afirmaţia făcută de secretarul de stat că protocolul operator este semnat de Beuran, este foarte adevărat! Beuran nu s-a dat deoparte  într-o astfel de situaţie să salveze viaţa unui pacient şi cu problemele lui de bază, şi cu evenimentul prin care a trecut, şi o echipă care era sub şocul evenimentului ca atare. Vă daţi seama că ai emoţii când te uiţi la un spectacol de foc, dar să îl trăieşti acolo, în faţa ta... Deci parafa mea este reală, dar eu nu am fost de la început. Evenimentul cu ducerea în sală, cu hemoragia, cu făcutul câmpului, cu aprinsul câmpului, cu mutarea în cealaltă sală, eu am găsit echipa lucrând pentru oprirea hemoragiei şi am ajutat continuând această operaţie.

Cei doi care erau în timpul operaţiei au descris momentul şi am spus că am luat la cunoştinţă. Un doctor când întră într-o relaţie medicală semnează şi pune o parafă. Sunt totuşi şeful secţiei, trebuia să îmi asum nişte lucruri. Dar una e să participi şi să le povesteşti ca participant şi alta e să continui să salvezi viaţa, aşa cum am fost eu, în poziţia în care am venit în momentul acela. Eu nu am de ce să anunţ nici Ministerul, nici Colegiul Medicilor.

Nu cred că trebuie gândit ca un act de malpraxis. Aici tehnologiile trebuie verificate, nu este un act de rea voinţă. Cred că dovedim că venim să salvăm  oamenii în continuare, indiferent de prognosticul lor", a declarat, în exclusivitate, pentru Ştirile TVR, chirurgul Mircea Beuran.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI