Doi pacienţi au murit în urma unor transfuzii făcute la Spitalul Municipal „Filantropia" din Craiova. Încă patru dintre cei transfuzați s-au simiţit rău şi au fost mutaţi la Terapie Intensivă. Conducerea Spitalului a sesizat poliţia şi face o anchetă internă. Polițiști din cadrul Secției 1 Craiova au început o anchetă penală la spital, pentru moarte suspectă.
12 pacienţi au făcut transfuzii, vineri, la Clinica de Hematologie a Spitalului Municipal „Filantropia". La 6 dintre ei au apărut reacţii adverse. Doi nu au mai putut fi salvaţi. Unul era preot în oraşul Vânju Mare, din Mehedinţi.
Cele două decese au fost declarate "suspecte", până la finalizarea necropsiei.
Spitalul se confruntă cu o lipsă acută de personal. Vineri, la secţia de hematologie, erau doar 2 asistente, dintre care una debutantă, care se ocupa de 40 de bolnavi. Conducerea spitalului susţine însă că asistentele nu au greşit, iar sângele a fost administrat conform protocolului.
Una dintre asociaţiile pacienţilor a aflat de la surse din spital că sângele nu ar fi fost pregătit conform normelor.
Concentratul de eritrocite se păstrează în frigider la 4 grade, trombocitele la 22 de grade, iar plasma, în congelator la minus 20 de grade. Pot fi transfuzate doar după 30 de minute de când sunt scoase din frigider. Între timp, trebuie încălzite în echipamente speciale, care arată când ating 37 de grade.
Conducerea spitalului din Craiova susţine că sângele a fost păstrat în condiţii optime. Secţia de hematologie are un termosistem care aduce sângele la 37 de grade.
Până la încheierea anchetei, în Spitalul „Filantropia" din Craiova nu se vor mai face transfuzii în cazul pacienţilor cu boli cronice. Intervenţia va fi folosită doar pentru urgenţe.
Anul trecut, un pacient a murit la spitalul de Arşi din Bucureşti din cauza unei transfuzii greşite. O altă persoană a fost în pragul morţii, la spitalul CF2, fiindcă i s-a administrat o altă grupă de sânge. În ambele cazuri, nu fuseseră respectate procedurile. Unităţile de transfuzie nici nu erau autorizate.