Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul de la Londra, soldat cu șapte morți și 48 de răniți. Identitatea atacatorilor este acum cunoscută, după cum anunță poliția, fără a furniza alte informații. Polițiștii britanici răscolesc întregul oraș în căutarea eventualilor complici ai celor trei atacatori împușcați mortal. 12 persoane suspecte - bărbați și femei - au fost reținute până acum. Una a fost pusă în libertate luni dimineață.
Ancheta e în plină desfășurare. Patru locuințe au fost percheziționate în cursul raidurilor. În unul dintre apartamente ar locui și doi români, după cum au declarat pentru "The Guardian" angajații unui fast food din zonă.
Ambasada României la Londra încearcă să verifice aceste informații. Dar polițiștii cer presei să nu facă niciun fel de speculație asupra identității celor vizați de anchetă și să aștepte confirmări oficiale - inclusiv detaliile despre atacatori.
Poliția a dat încă o dată asigurări că au fost trei atacatori și niciunul nu a scăpat cu viață. Echipele de intervenție i-au împușcat mortal la opt minute de la declanșarea atacului. Opt ofițeri de poliție au tras 50 de gloanțe pentru a-i opri. Cei trei bărbați purtau veste aparent burdușite de explozibili. În realitate era vorba de canistre goale.
Au fost neutralizați, dar au acționat singuri? Sau există o rețea în spatele lor? Raidurile poliției, rețineri de suspecți și percheziții caută răspuns la această întrebare.
Majoritatea arestărilor au fost făcute în cartierul Barking din estul Londrei, sub ochii terifiați ai vecinilor. Ca de fiecare dată, celor intervievați nu le vine să creadă că au locuit lângă autorul unui atac.
Deocamdată, nu există informații care să indice legături între atacul din zona London Bridge și atentatele precedente de la Westminster Bridge și din Manchester. Există, însă, un filon ideologic comun. Aflați sub o puternică presiune în Siria și Irak, liderii grupării teroriste Stat Islamic lansează în mod repetat mesaje în care le cer simpatizanților să comită atacuri în propriile țări.