Anchetă la IPJ Vrancea, după ce o tânără a reclamat la 112 că este şicanată în trafic şi nu a primit ajutor

16 august 2019, 19:30

Tânăra: Am sunat şi acum 45 de minute, la fel de gălăgioşi sunt, mie mi-e teamă să plec cu maşina înapoi unde am treabă…

Dispecer poliţie: Repet acelaşi lucru pe care vi l-am spus şi mai devreme, colegii mei vor interveni atunci când vor termina activităţile pe care desfăşoară acum. Mai mult de atât, nu vă putem ajuta.

Tânăra: Eu vă cred, dar nu pot să aştept două ore după un echipaj!

Dispecer poliţie: Nu avem încotro, domnişoară. Există varianta să dureze jumătate de oră, există varianta să dureze 3 sau 4 ore, nu ştiu când vor termina.

Tânăra: Dacă eu doresc să plec acum cu maşina şi domnul cu numărul de înmatriculare mă va şicana, şi mă va accidenta în trafic …

Dispecer poliţie: Eu vă recomand să staţi în condiţii de siguranţă. (…) Sunt la un caz unde cineva era ameninţat cu un cuţit, că va fi omorât…

Tânăra: Toate echipajele?

Dispecer poliţie: Nu toate, doamnă, numai unul. Asta-i legislaţia!

Tânăra are 19 ani şi lucrează într-un bar din centrul Focşaniului. Luni noaptea, la finalul programului, a plecat cu mașina spre casă, la 8 km, în localitatea Balta Raței. În autoturism se mai aflau tatăl, mama tinerei și o colegă de serviciu din aceeași localitate.

Tânăra susține că nişte indivizii au urmărit-o cu mașina până acasă și au șicanat-o în trafic. A și filmat momente în care treceau cu mașina pe lângă casa ei.

Tânăra susține că deși a apelat de trei ori serviciul 112, nici după două zile nimeni de la poliție nu a contactat-o în legătură cu acest caz. Atunci a decis să facă public apelul cu dispecerul 112.

Tatăl fetei, care a fost martor la incident, spune că și-a pierdut încrederea în autorități după această întâmplare.

După publicarea apelului la 112, postarea fetei s-a viralizat, iar conducerea IPJ Vrancea verifică dacă dispecerul de la 112 și-a respectat atribuțiile de serviciu.

Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează, într-un comunicat, că în acest caz operatorul STS și-a îndeplinit atribuțiile și a transferat apelul către autoritatea de competență, IPJ Vrancea.

STS, în cazul Vrancea: Operatorul STS nu a discutat cu apelantul privind timpul de intevenție, resurse

STS precizează că tânăra din Vrancea care a sunat la 112 a discutat cu dispecerul poliției și nu cu operatorul serviciului de urgență, mai ales pentru că acesta nu deține informații privind echipajele disponibile pentru intervenție, ci redirecționează datele către dispeceratele specializate.

„La Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea s-au înregistrat două apeluri în data de 13.08.2019, la ora 01:00:33, respectiv 01:25:35. Conform Metodologiei privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție în cazul urgențelor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, operatorul 112 al STS a transferat apelul către dispecerul agenției specializate, în acest caz, dispecerul IPJ Vrancea, la ora 01:01:27, respectiv 01:25:45”, precizează reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, responsabilităţile operatorilor 112 constau în preluarea apelurilor, identificarea urgenţelor, colectarea datelor referitoare la identificarea apelantului şi locul transferul acestora către dispeceratele specializate de intervenţie pentru a fi alocate resursele necesare.

„Precizăm că operatorul 112 al STS din cadrul Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea nu a purtat discuţii cu apelantul referitoare la disponibilitatea/indisponibilitatea şi alocarea resurselor necesare intervenţiei la caz, nu a făcut precizări privind timpul de intervenţie, iar informaţiile referitoare la coordonarea şi desfăşurarea intervenţiei sunt atribuţiile dispeceratelor agenţiilor specializate de intervenţie, în cazul de faţă, ale dispeceratului Poliției”, mai explică STS.

La rândul său, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a anunțat, vineri, că trimite Corpul de Control la Vrancea, unde un polițist i-a spus unei tinere că nu are echipaje de Poliție disponibile.

Surse din cadrul anchetei susțin că la momentul apelului în zona respectivă exista un echipaj de poliţie, dar şi patrule de rezervă care ar fi putut să intervină de urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite