Anchetă la clubul Bamboo: Sunt luate în calcul toate ipotezele. Nu există indicii privind o mână criminală. Angajaţi ai clubului, audiaţi

22 ianuarie 2017, 10:11

ACTUALIZARE 14.30 Avocatul patronilor clubului Bamboo, Cătălin Dancu, a declarat la Poliţia Capitalei că, din datele administratorilor, incendiul ar fi fost pus.

„Am explicat din poziţia administratorului cum au decurs evenimentele din seara respectivă. S-au lămurit şi procurorii cu privire la măsurile de protecţie şi de evacuare a persoanelor din club. Datele noastre la acest moment, din martorii existenţi, confirmă faptul că incendiul a fost pus. Urmează să observăm şi să verifice şi procurorii persoanele din zona fostei săli fitness a clubului. Până la ora 03.00 dimineaţa nu existau niciun fel de date. Au fost identificate persoane necunoscute clubului care se aflau în această zonă”, a susţinut avocatul patronilor clubului Bamboo, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Raportul pompierilor va fi esenţial pentru determinarea cauzelor incendiului, transmite Andreea Anghel.

ACTUALIZARE 12.00 Criminaliştii au evaluat situaţia la locul incendiului.

„Incendiul nu a fost încă declarat lichidat de către pompieri”, a precizat Mihai Prună, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

„Am început o cercetare la fața locului. Din păcate, structura și locul nu ne permit să intrăm în interior. Pompierii care sunt prezenți de ieri nu au declarat lichidat incendiul, nu se poate pătrunde. Am venit și azi ca să facem o evaluare pentru a găsi cea mai bună soluție tehnică pentru a putea intra și a ne desfășura activitățile care sunt specifice, în special cercetarea la fața locului. (…) Incendiul n-a fost încă declarat lichidat. (…) Structura nu permite să se pătrundă în condiții de siguranță și, cel mai probabil, o să fie dezafectată”, a arătat procurorul.

Patronul clubului Bamboo urmează să fie audiat. El va fi citat alături de alte persoane.

Au fost deja citate în jur de 10 persoane.

„Nu există niciun indiciu cu referire la o mână criminală, aşa cum s-a vehiculat”, a declarat Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei.

Anchetatorii au solicitat acte de la primăria sectorului 2, de la ISU şi de la spitalele unde au fost internaţi răniţi.

Un agent de pază al clubului chemat duminică dimineaţă la audieri a declarat că, în opinia sa, incendiul a fost provocat.

Spuneţi-mi un club unde nu se fumează„, a răspuns el, întrebat de jurnalişti dacă se confirmă informaţiile furnizate de unii martori sâmbătă.

Ieri au fost chemate la sediul Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei 15-20 persoane, printre care administratorul, angajați și clienți ai clubului bucureștean.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și de Serviciul Omoruri, cu sprijinul altor structuri din cadrul Poliției Capitalei. A început urmărirea penală in rem pentru distrugere.

Controale în 162 de cluburi din țară

162 de cluburi din țară au fost verificate în noaptea de sâmbătă spre duminică de echipe mixte alcătuite din pompieri și reprezentanți ai structurilor MAI, arată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Au fost aplicate 118 amenzi în valoare de peste 200.000 de lei.

Principalele aspecte urmărite de inspectori:

  • exploatarea instalațiilor electrice
  • funcționarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare
  • funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor
  • obstrucționarea căilor de evacuare
  • instructajul angajaților
  • obținerea autorizației de securitate la incendiu
  • existența planurilor de evacuare în caz de incendiu.

A fost depistat şi un caz de încălcare gravă a cerinței de securitate la incendiu. A fost oprită funcţionarea şi utilizarea construcțiilor la un operator economic din comuna Brănești,  Gorj.

Inspectorii au constatat că a fost depășit numărul maxim de utilizatori cu mai mult de 10% din valoarea de referință, ceea ce a impus oprirea funcționării, menționează IGSU.

Potrivit News.ro, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a verificat în noaptea de sâmbătă spre duminică 6 cluburi din Bucureşti şi a dat noi sancţiuni.

Neregulile constatate nu sunt însă de natură să implice suspendarea activităţii respectivelor cluburi, a indicat purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile.

Controalele vor continua.

Starea persoanelor rănite

Din cele 44 de persoane rănite în urma incendiului produs în clubul Bamboo, 5 încă sunt încă internate în spital – 4 la Floreasca şi una la spitalul Sf. Pantelimon.

Pacienta care a necesitat supraveghere medicală specială este la terapie intensivă. „Este stabilă, în continuare se află pe secţia de terapie intensivă”, a precizat pentru Agerpres medicul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al spitalului Floreasca.

Pacientul internat la spitalul Sf. Pantelimon ar putea fi externat în cursul acestei zile.

„Este decizia colegilor de la Chirurgie. S-ar putea astăzi (duminică-n.r.), în cursul zilei, să fie externat”, a indicat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Fiorella Nitoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite