Anchetă la Botoșani după ce un copil de 3 ani si jumătate a murit în ambulanță, în drum spre spital

18 februarie 2021, 14:33

Apelul a fost dat aseară, puțin după ora 23.00, din comuna HLIPICENI, aflată la circa 50 de kilometri de Botoșani, pentru un băiețel de 3 ani și jumătate. Copilul era răcit, dar aseară, dintr-o dată, a început să scuipe sânge, spune tatăl. O ambulanță tip B cu asistent medical a fost trimisă la intervenție. Ca să câștige timp, rudele l-au urcat pe copil într-o mașină și l-au dus în întâmpinarea echipajului. S-au întâlnit la jumătatea drumului, dar copilul nu mai respira.

ALEXANDRU MANCAŞ, tatăl copilului: “Nu a mai ajuns la spital. Din ce am aflat de la doctor, a fost numai stop cardio respirator”.

Au urmat apoi alte câteva zeci de minute, până când la fața locului a ajuns o altă ambulanță, cu medic. În tot acest timp, micuțul a fost resuscitat de către asistentă, dar fără succes.

ALEXANDRU MANCAŞ, tatăl copilului: “A fost prima salvare şi a stat o oră cu băiatul în pădure şi a aşteptat a doua salvare, cu medicul. Asta-i nemulțumirea. De ce nu a plecat medicul direct după băiat, cu prima salvare? Asta e nemulţumirea mea”.

Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt, Serviciul Județean de Ambulanță: “A fost chemat un echipaj cu medic, care a sosit în aproape jumătate de oră. Copilul nu a murit în ambulanță, pentru că el a fost preluat fără semne vitale de la aparținători, din mașină. Nu se făcea nicio diferență. Dacă acolo era un echipaj cu medic, tot aceeași îngrijire primea copilul.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Botoșani susțin că decizia trimiterii unei ambulanțe doar cu asistentă s-a luat în funcție de lucrurile comunicate la telefon de către familie.

Dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: “La telefon, s-a spus că e un copil inconștient și e posibil să fie o criză comiţială. Cu probleme respiratorii, ulterior a devenit inconștient. Asistenta a efectuat protocolul de resuscitare conform normelor în vigoare”.

Tatăl copilului spune că va face plângere penală împotriva Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Între timp, au fost demarate mai multe anchete, din partea DSP și a Poliției. Este așteptat și rezultatul necropsiei, care va stabili care a fost cauza decesului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite