Anchetă, în Peru, împotriva preşedintelui ţării, Pedro Castillo, pentru trafic de influenţă

Pedro Castillo
Pedro Castillo
5 ianuarie 2022, 08:33

„Procurorul General, Zoraida Avalos Rivera, a deschis o anchetă preliminară împotriva preşedintelui ţării, José Pedro Castillo Terrones, pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni” de trafic de influenţă agravat şi coluziune „împotriva administraţiei publice”, a indicat ministerul public într-un comunicat.

Procedura va fi suspendată, însă, până la sfârşitul mandatului de cinci ani al preşedintelui, în 2026, din cauza „imunităţii absolute” pe care i-o conferă funcţia sa în Peru. Suspiciunile se referă la trei cazuri specifice.

În primul caz, Pedro Castillo este acuzat că a „intervenit nepotrivit şi indirect” într-o licitaţie publică pentru construirea unui pod rutier peste râul Huallaga, situat în regiunea San Martin, în nordul Peru.

În al doilea, procurorul îl acuză că a intervenit într-un proces de achiziţie de motorină bio pe piaţa locală pentru perioada ianuarie-aprilie 2022, „astfel încât compania Heaven Petroleum Operator, condusă de omul de afaceri Samir Abudayeh, câştigă un contract în valoare de 74 de milioane de dolari”.

În cel de-al treilea caz, pentru care este suspectat de „trafic de influenţă şi sponsorizare ilegală”, preşedintele ar fi exercitat presiuni pentru a promova ofiţeri militari simpatizanţi ai guvernului său de stânga.

Pedro Castillo, aflat la putere din 28 iulie, a învins-o la limită pe candidata dreptei, Keiko Fujimori, la alegerile prezidenţiale. Mandatul său urmează să se încheie în 2026, reaminteşte AFP.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite