Anchetă în Belarus împotriva a doi responsabili ai canalului de opoziţie Nexta

Stepan Putilo fondatorul Nexta
Stepan Putilo fondatorul Nexta
20 mai 2022, 13:10

Această investigaţie îl vizează pe Stepan Putilo, cofondatorul canalului difuzat pe YouTube şi Telegram, precum şi pe Ian Rudik, un alt responsabil al Nexta. Cei doi bărbaţi sunt în exil în afara graniţelor Belarusului.

Nexta a jucat un rol cheie în mobilizarea mişcării istorice de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020, ceea ce a condus la interzicerea acestuia şi clasificarea drept „organizaţie teroristă” de către Curtea Supremă din Belarus.

Comitetul de anchetă îi acuză pe cei doi bărbaţi de tentativă de „destabilizare” a Belarusului, condus cu o mână de fier de Lukaşenko, la putere din 1994.

Celălalt cofondator şi ex-redactor-şef al Nexta, Roman Protasevici, a fost arestat în mai 2021 împreună cu prietena sa Sofia Sapega, când zborul Ryanair de la Atena la Vilnius a fost interceptat de un avion de luptă din Belarus, stârnind un protest internaţional.

Protasevici este în prezent în arest la domiciliu în aşteptarea procesului, în timp ce partenera sa a fost condamnată la şase ani de închisoare.

Miercuri, Belarus a publicat un decret ce introduce pedeapsa cu moartea pentru pregătirea unui atentat sau „tentativă de act de terorism”, vizând „direct” opoziţia, potrivit şefei acesteia Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil.

ONG-ul pentru drepturile omului Viasna, având mai mulţi membri în închisoare, a numărat peste 1.000 de deţinuţi politici în ţară.A

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite