Anchetă după moartea unui bărbat vaccinat cu AstraZeneca. Serul a fost din lotul cu probleme în Italia

12 martie 2021, 13:12

Se fac două săptămâni de când a murit bărbatul de 47 de ani, vaccinat cu serul din lotul problemă în Italia. Autoritățile sanitare au anunțat imediat verificări, dar nici acum nu se știe dacă decesul a a avut sau nu legătură cu vaccinul. Bărbatului i s-a făcut rău la serviciu a doua zi. A fost stabilizat la spital și seara a murit acasă de infarct, potrivit necropsiei.

NARCIS STOIAN, director DSP Gorj: „Nu s-a făcut o legătură între decesul persoanei respective și procesul de vaccinare. Am fost cât mai transparenți, pentru a nu panica populația și a explica că nu este un pericol acest proces de vaccinare cu AstraZeneca”.

ANDREEA MOLDOVAN, secretar de stat, Ministerul Sănătății: „Nu vom putea ști exact o legătură între vaccinare și acest eveniment coronarian acut, infarctul miocardic. O relație cauză-efect direct este greu de stabilit, dar au apărut acele date despre riscul protrombotic și atunci este important să-l investigăm”.

În patru centre din Gorj este folosit exclusiv vaccin AstraZeneca. Trei dintre ele au întrerupt pentru o perioadă activitatea, după ce a fost carantinat serul din lotul cu probleme. Cel de-al patrulea, din Bumbești-Jiu, unde s-a vaccinat bărbatul de 47 de ani, a folosit vaccin din alt lot și și-a continuat activitatea.

TEODOR DINCĂ, medic coordonator al unui centru de vaccinare: „Lotul suspect s-a carantinat și s-a pus o etichetă și urmează să fie returnat, iar lotul cel vechi – se face în continuare vaccinarea cu el”.

Polițiștii din Gorj verifică documente de la spital și de la centrul de vaccinare, dar nu au deschis un dosar penal în cazul decesului survenit după vaccinare. Peste o mie de persoane din județ s-au vaccinat cu ser de la AstraZeneca, din lotul pe care l-au retras acum autoritățile, ca măsură de precauție.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Este este vorba despre un caz de infarct miocardic acut apărut la un pacient relativ tânăr, fără antecedente patologice cunoscute de medicul de familie, a declarat la TVR secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

În momentul în care au apărut aceste date europene, ne-am autosesizat din oficiu și am avut o discuție prelungită între reprezentanți ai Ministerului Sănătății ai CNCAV, ai Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și colegi din Institutul National de Sănătate Publică. Discuția respectivă a durat mai mult pentru ca am venit fiecare cu argumente științifice disponibile până în prezent, astfel că, în final, concluzia a fost de a scoate din utilizare acel lot care a fost incriminat și în Italia. Acest gest a fost unul de prudență, a explicat secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

”Cine s-a vaccinat este important să stea liniștit pentru că aceste evenimente dacă apar, apar imediat după vaccinare”.

Ea a făcut un apel la calm pentru cei care au fost deja vaccinați. Să ne gândim că există nu număr important de persoane care au fost deja vaccinate care nu au dezvoltat niciun fel de complicații. Acest lucru este extrem de important și ne dovedește că din prudență am recurs la reținerea lotului. Riscul de a apărea complicații pentru ceilalți 73 de mii de oameni, care sunt vaccinați cu vaccinul respectiv, nu este semnificativ și nu este îngrijorător. Cine s-a vaccinat este important să stea liniștit pentru că aceste evenimente dacă apar, apar imediat după vaccinare. Faptul că este un eveniment la noi și două în Italia ne obligă  la prudență, dar nu la teamă sau la panică.

De ce ar putea un lot de vaccin să fie suspect spre deosebire de altele?

Dozele nu diferă in niciun fel pentru că producția este standardizată, dar pot să fie anumite impurități care să producă anumite efecte secundare. Este de văzut. Nu neapărat pe doză de antigen. Aceste cazuri care au apărut sunt foarte puține. Sunt practic trei la un număr foarte mare de persoane vaccinate. De asemenea, dacă le comparăm ca frecvență cu cele care apar în populația nevaccinată, ele sunt pe picior de egalitate sau poate chiar mai puține, a declarat la TVR secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă