Anchetă după explozia în care şi-a pierdut viaţa un copil şi 4 persoane au fost rănite. Din 3 garsoniere, acum este doar una

19 martie 2017, 11:59

Un cartier întreg din Galaţi a fost zguduit aseară când o garsonieră de la ultimul nivel al unui bloc cu patru etaje a fost distrusă de o explozie. Afară era deja înturneric şi mulţi dintre oameni erau acasă.

Cel mai probabil a explodat o butelie de aragaz în urma unei scurgeri de gaze. Un copil de un an şi jumătate a rămas în stop cardio respirator. A murit la clinica de pediatrie din Galaţi, unde medicii nu au mai putut să îl salveze.

Suflul exploziei a fost atât de puternic, încât a aruncat din clădire mai multe ferestre şi uşi.

Alte cinci persoane din imobilul afectat de explozie au avut nevoie de îngrijiri medicale. Două dintre ele au fost internate în spital.

Explozia a devastat practic cinci dintre apartamentele de la etajul patru. Alte 14 sunt afectate serios. Dar nu se mai poate locui în tot blocul. Locatarii au fost evacuaţi încă de aseară şi au dormit pe la rude şi prieteni. Şase dintre ei au mers şi la Centrul de primiri urgenţe al Primăriei Galaţi. Sunt reguli stricte pentru accesul în blocul afectat.

 

Toţi locatarii au fost evacuaţi după explozie. Experţii care au făcut primele evaluări au stabilit că blocul nu este sigur nici măcar pentru locatarii de la parter şi etajul unu. Poliţiştii păzesc deja intrarea în clădire. Familiile sinistrate, 70 – 80 de persoane, vor primi hrană şi cazare cel mai probabil în căminele Colegiului Tehnic. Oamenii vor avea la dispoziţie şi construcţii modulare unde să îşi depoziteze bunurile. Vor fi făcute şi anchete sociale de urgenţă pentru a afla cine are nevoie de ajutor iar consiliul local va stabili ce sume de bani care vor fi alocate sinistraţilor. Toate deciziile vor fi luate mâine.

 

”Se fac analize pentru a se vedea dacă structura de rezistenţă a blocului a fost afectată. Pentru siguranţă, au fost scoase din bloc toate buteliile din apartamente. În total am expertizat 21 de apartamente cu distrugeri, din care 5 au distrugeri masive. Este vorba de structura de rezistenţă şi planşeele de la etajul III. La etajul IV, din cauza suflului exploziei, plafonul s-a ridicat şi apoi a coborât, iar din trei garsoniere acum e doar una. Pereţii despărţitori sunt dărâmaţi. Colegii mei au vorbit cu proprietarul în al cărui apartament s-a produs explozia şi acesta a spus că şi-a aprins o ţigară, după care nu mai ştie nimic”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 6 locatari din blocul afectat au dormit la Centrul de primiri urgenţe al Primăriei Galaţi, în timp ce alţii au înnoptat la rude ori prieteni. Doar locatarii de la parter, etajele I, II şi parţial III s-au reîntors în apartamente.

La locul exploziei au venit duminică primarul, prefectul, echipe de jandarmi. Preotul Daniel Zlate de la Parohia Sf. Ana a adus împreună cu câţiva enoriaşi pungi cu alimente pe care le-a împărţit locatarilor afectaţi.

În funcţie de concluziile specialiştilor, Primăria Galaţi va lua fie decizia alocării de fonduri pentru repararea apartamentelor afectate de explozie, fie alocarea de fonduri pentru găsirea de alte spaţii de locuit pentru familiile sinistrate.

„Vom începe anchete sociale, pentru a vedea câţi oameni au nevoie de adăpost. Mâine (n.r. – luni) vom convoca din nou Comandamentul de urgenţă pentru a se aloca sumele necesare din rezerva bugetară a primarului, pentru a pune în siguranţă structura imobilului sau pentru a aplica alte soluţii. (…) Suntem pregătiţi să le asigurăm acoperiş deasupra capului, să le oferim mâncare şi un trai decent, prin serviciul Asistenţă Socială a Primăriei Galaţi. Este adevărat, nu avem locuinţe de intervenţie sau necesitate, dar Primăria deţine apartamente în oraş. Vom vedea cum le putem atribui, pe o perioadă limitată, locatarilor”, a declarat primarul din Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite