Comunitatea internațională condamnă la unison forțarea aterizării unui avion al companiei RyanAir la Minsk, pentru ca regimul Lukașenko să aresteze un jurnalist aflat la bord. Uniunea Europeană și SUA cer anchetă internațională și discută deja posibile sancțiuni. Ambasadorul statului Belarus în România a fost convocat astăzi la MAE pentru explicații.
Avionul efectua o cursă între Atena și Vilnius dar înainte să iasă din spațiul aerian al Belarusului a fost deturnat cu avioane de vânătoare. Potrivit presei de stat, ordinul a venit chiar de la președintele Lukașenko după o presupusă amenințare cu bombă, care s-a dovedit însă falsă.
După 8 ore aeronava a ajuns în cele din urmă în capitală Lituaniei, dar cu câțiva pasageri mai puțin. Printre aceștia Roman Protasevici, jurnalist contestatar al regimului, aflat în exil și care pare să fie motivul acestei deturnări. Pasagerii au povestit momentul reținerii sale.
Incidentul a fost catalogat de americani un act de piraterie iar președintele Comisiei Europene a spus că situația nu va rămâne fără consecințe.
Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat sau de guvern din UE urmează să examineze luni seara noi sancţiuni împotriva regimului autoritar de la Minsk, ca reacţie la această deturnare. Circa o sută de responsabili belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, sunt deja vizaţi de sancţiuni europene din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această fostă republică sovietică.
Și România a catalogat drept foarte grav acest incident și susține că este necesară începerea de urgență a unei anchete internaționale independente. Ambasadorului statului Belarus la București a fost convocat la MAE pentru explicații.
Roman Protasevici este unul dintre criticii virulenți ai regimului de la Minsk. Se numără printre puținii jurnaliști care au avut curajul să relateze despre protestele de anul trecut prin care Alexander Lukașenko era contestat.
Cu mai multe informații vine corespondentul nostru la Moscova, Liviu Iurea.
Sorin Stoicescu, expert in aviație și securitate aeronautică, a explicat într-o ediție specială a Știrilor TVR, cât de grav este ceea ce s-a întâmplat ieri la Minsk.
„În conformitate cu articolul 3 din Convenția Chicago, statelor li se interzice să deschidă focul asupra aeronavelor civile în zbor. Inclusiv însoțirea și obligarea la aterizare devine interzisă, deși după 2001 s-a adaugat că dacă se constată că aeronava e pericol iminent, se poate lua hotărârea atacării în zbor. Dar nu avem de a face cu o asemenea situație. Trebuie făcută investigație și, dacă se constată că acțiunea a fost o deturnare, un act terorist, atunci ONU și alte Organizația Aviației Civile Internaționale și organizațiile europene pot lua toate măsurile”, a explicat Sorin Stoicescu.