Anchetă după cazul Sanador. Nu toate spitalele asigură pacienților continuitatea asistenței medicale

1 aprilie 2019, 18:44

Concluzia Raportului comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor București, în cazul băiețelului de un an și zece luni care a murit la Spitalul Sanador după o operație de hernie inghinală, arată faptul că unitatea medicală nu a asigurat asistență medicală continuă, prin gardă în specialitatea respectivă, așa cum cere un ordin de ministru din 2004. Același ordin, actualizat în 2016, prevede că în chirurgia pediatrică garda trebuie asigurată de către un chirurg pediatru şi nu de către un simplu pediatru, așa cum s-a întâmplat în cazul băiețelului. Direcția de Sănătate Publică a confirmat pentru Știrile TVR că, pe 20 octombrie 2018, linia de gardă a fost asigurată doar de doi medici pediatri. Tocmai din cauză că lipsesc specialiștii care să supravegheze pacienții și în afara orelor de program, unii dintre bolnavi sunt transferați de la privat, la stat.

Specialiștii susțin că Terapia Intensivă pentru pediatrie este extrem de costisitoare.

Asigurarea continuităţii asistenţei medicale este însă o condiție esențială pentru acreditarea spitalelor. Iar Sanador are termen până pe 31 iulie 2019 să remedieze problemele semnalate de Autoritatea Națională de Management al calității în sănătate încă dinainte de moartea băiețelului operat în octombrie.

Deși acreditarea spitalelor este obligatorie, legea nu prevede nicio sancțiune în cazul în care o unitate sanitară este neacreditată. Așa că pacienții ar trebui să se asigure, înainte de a alege unde să se trateze, că beneficiază și de servicii medicale adecvate, nu doar de condiții bune de cazare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă