Anchetă după cazul Sanador. Nu toate spitalele asigură pacienților continuitatea asistenței medicale

Unele spitale nu asigură continuitatea asistenței medicale prin gardă, iar pacienții nici măcar nu au habar. Există un ordin de ministru încă din 2004, unde apar toate specialitățile pentru care monitorizarea continuă a bolnavilor este obligatorie. Problema apare mai ales la spitalele private, care colaborează cu medici doar pentru anumite intervenţii, după care aceștia se întorc la spitalele de stat.

01 Aprilie 2019, 18:44 (actualizat 01 Aprilie 2019, 20:44) Știrile TVR |
Afecțiunile sistemului de sănătate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Concluzia Raportului comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor București, în cazul băiețelului de un an și zece luni care a murit la Spitalul Sanador după o operație de hernie inghinală, arată faptul că unitatea medicală nu a asigurat asistență medicală continuă, prin gardă în specialitatea respectivă, așa cum cere un ordin de ministru din 2004. Același ordin, actualizat în 2016, prevede că în chirurgia pediatrică garda trebuie asigurată de către un chirurg pediatru şi nu de către un simplu pediatru, așa cum s-a întâmplat în cazul băiețelului. Direcția de Sănătate Publică a confirmat pentru Știrile TVR că, pe 20 octombrie 2018, linia de gardă a fost asigurată doar de doi medici pediatri. Tocmai din cauză că lipsesc specialiștii care să supravegheze pacienții și în afara orelor de program, unii dintre bolnavi sunt transferați de la privat, la stat.

Specialiștii susțin că Terapia Intensivă pentru pediatrie este extrem de costisitoare.

Asigurarea continuităţii asistenţei medicale este însă o condiție esențială pentru acreditarea spitalelor. Iar Sanador are termen până pe 31 iulie 2019 să remedieze problemele semnalate de Autoritatea Națională de Management al calității în sănătate încă dinainte de moartea băiețelului operat în octombrie.

Deși acreditarea spitalelor este obligatorie, legea nu prevede nicio sancțiune în cazul în care o unitate sanitară este neacreditată. Așa că pacienții ar trebui să se asigure, înainte de a alege unde să se trateze, că beneficiază și de servicii medicale adecvate, nu doar de condiții bune de cazare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI