Anchetă de proporții în SUA, după scurgerile de informații în presă. Kievul spune că fapte reale sunt amestecate cu unele fictive

12 aprilie 2023, 20:00

Nu este o crimă perfectă, afirmă experți americani și foști oficiali din serviciile secrete și de la Pentagon. Sunt multe mijloace prin care pot fi identificați cei care au avut acces la documentele ultrasecrete ajunse în presă. Părerea unanimă e că cel sau cei care au transmis informațiile clasificate vor fi depistați. Dar ancheta poate să dureze luni sau chiar ani.

Lloyd Austin, secretarul American al Apărării: Am cerut tuturor departamentelor să se implice şi am trimis dosarul şi la Departamentul de Justiţie, care a deschis o anchetă penală. Nu vă pot spune nimic despre ancheta Departamentului de Justiţie, dar pot să vă spun că tratăm această problemă cu toată seriozitatea.

Conducerea de la Kiev afirmă că documentele secrete ajunse în presă sunt un amestec de date reale și ficțiune. Unda de șoc se resimte în toată lumea. Sunt informații legate de acțiunile strategice ale americanilor pe tot globul și de dialogul cu țările cu care colaborează cel mai strâns.

China cere explicații administrației americane și susține că Washingtonul spionează toate țările.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt MAE chinez: Multe organizaţii de presă au subliniat faptul că documentele militare arată clar că SUA sunt profund implicate în criza din Ucraina şi că americanii folosesc demult avantajele tehnologice pentru a fura secrete şi a spiona toate ţările din lume, inclusiv pe aliaţii lor.

Rusia recunoaște că autenticitatea documentelor ajunse în presă nu poate fi confirmată, dar susține că era la curent cu unele elemente. De exemplu, cu faptul că instructori din țări NATO participă la operațiunile militare din Ucraina, afirmă Kremlinul.

Într-un interviu pentru Fox News, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate, John Kirby, a precizat că există un număr de experți la ambasada americană din Kiev, dar nu sunt implicați în operațiuni militare, ci se ocupă doar de coordonarea ajutorului militar american pentru Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite