Anchetă a jurnaliștilor suedezi: Asistenți medicali cu diplome de studii și de practică false, obținute în România

Scandal de proporții în Suedia, cu ramificații în Polonia și România. Pacienții din regat ar putea pica pe mâna unui asistent medical cu diplomă, dar nu și cu studii de specialitate. Este, probabil, doar vârful unei afaceri cu diplome false, care pune în pericol viața oamenilor.

14 Noiembrie 2018, 21:33 (actualizat 14 Noiembrie 2018, 21:57) |

Jurnaliștii Televiziunii publice suedeze au descoperit cel puțin 27 de asistenți medicali care aveau certificate de studii și de practică false. Majoritatea erau obținute în România, fără să fi dat pe la școală măcar o oră.

Discuție reporter – asistent medical:

- Poți să înveți liniștit de acasă. Și dacă iei examenul, poți să lucrezi.

Medicina însă nu se învață la distanță! Potrivit directivelor UE, o asistentă trebuie să acumuleze 4.600 de ore de studiu teoretic și practic.

În lanțul diplomelor cumpărate sunt implicați de la școala care emite documentul, până la cei care certifică dreptul de practică.

Autoritățile suedeze nu consideră că în sistemul din regat ar fi vreo fisură, pentru că se bazează pe încrederea între statele membre ale UE.

Zara Warglo, directoarea Consiliului Național Suedez pentru Sănătate: "Este o situaţie care trebuie rezolvată de ţara vizată. Rolul nostru este să informăm, pentru a ne asigura că avem un dialog bun în baza cadrului legal al UE, să cooperăm şi să găsim soluţii la asemenea probleme".

Jurnaliștii suedezi afirmă că au descoperit 5 instituții de învățământ care au eliberat diplome unor persoane care nici măcar nu au trecut pe la școală sau care, pe perioada studiilor, trăiau și munceau în Suedia.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI