Anchetă: Camerele de tortură din Herson, sudul Ucrainei, au fost finanţate de statul rus

Cameră de tortură
Cameră de tortură
2 martie 2023, 13:00

Echipa de justiţie mobilă, finanţată de Marea Britanie, UE şi SUA, conlucrează cu procurori ucraineni pentru crime de război în Ucraina, inclusiv în Herson, după recuperarea oraşului de la forţele ruse, în noiembrie, după peste opt luni de ocupaţie, menţionează Reuters.

Kremlinul nu a comentat deocamdată această informaţie.

Reuters a relatat în ianuarie, citând autorităţile ucrainene, că circa 200 de persoane ar fi fost supuse la torturi în 10 amplasamente din Herson, supravieţuitori declarând agenţiei de presă că au fost torturaţi inclusiv cu şocuri electrice şi tehnici de sufocare.

Kremlinul şi Ministerul rus al Apărării nu au răspuns atunci la întrebările Reuters despre presupusele torturi şi detenţii ilegale. Moscova, care afirmă că desfăşoară o „operaţiune militară specială” în Ucraina, a negat că a comis crime de război sau a vizat civili.

Echipa mobilă, susţinută de experţi internaţionali, acordă asistenţă procuraturii generale ucrainene pentru examinarea a peste 71.000 de semnalări de crime de război pe plan naţional în Ucraina, după invazia din 24 februarie 2022.

„Noi dovezi colectate din Herson arată că aceste camere de tortură au fost planificate şi finanţate direct de statul rus”, a conchis într-un comunicat echipa creată de avocatul britanic Wayne Jordash.

Potrivit unor martori, forţele ruse au folosit tortura cu şocuri electrice şi simularea înecului. Cel puţin 1000 de supravieţuitori au furnizat dovezi anchetatorilor şi peste 400 de persoane au fost date dispărute din Herson, conform comunicatului.

Finanţarea reţelei de facilităţi de tortură, operate de diferite agenţii ruse de securitate – inclusiv Serviciul federal de securitate FSB, biroul local din Herson al FSB şi Serviciul penitenciar rus – s-a înscris în planul statului rus de a „subjuga, reeduca sau ucide lideri civici ucraineni şi disidenţi obişnuiţi”, a mai scris echipa.

Reuters menţionează că nu a putut verifica aceste alegaţii.

Curtea Penală Internaţională a lansat la rândul său o anchetă, în cadrul eforturilor de a-i trage la răspundere pe cei care se fac vinovaţi de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid în Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite