Anca Vereanu, medic stomatolog: Apa de gură nu ne ferește de coronavirus. Există ape de gură eficiente pentru bacterii și virusuri, cele care conțin clorhexidină, dar nu este nimic sigur că ne-ar feri și de COVID

8 septembrie 2020, 09:47

Medicul stomatolog Anca Vereanu  spune că nu s-a dovedit până acum că apa de gură omoară virusul.

„Noi folosim, în special pe partea de chirurgie, tot felul de ape de gură cu substanțe antiseptice dezinfectante, dar  nu orice fel de apă de gură. Înainte de orice manevră chirurgicală, cum ar fi implantul dentar, extracția unui molar și orice altă manevră de tip chirurgical, punem pacienții să se clătească cu apă de gură pe bază de clorhexidină. Clorhexidina este un antiseptic cunoscut, un dezinfectant foarte eficient pentru cavitatea orală folosit în concentrații mai mari. Acest antiseptic se găsește și în farmacii în diferite  concentrații, dar ar trebui folosit doar la recomandarea medicului stomatolog. Deci nu ar trebui folosit la scară largă, de oricine”, spune invitata din platou.

Medicul Anca Vereanu spune că există un termen generic folosit pentru apa de gură,  care cuprinde mai multe tipuri de apă de gură.

„Există apă de gură doar pentru odorizarea gurii. Există apă de gură cu gust de cireșe, cu gust de mentă, dar aceste ape nu au nici un fel de efect antibacterian sau dezinfectant. Aceste studii, la care face referire de obicei media, ar trebui verificate. Eu am o proveniență universitară și poate că știu mai bine cum se fac aceste studii. Există metode de studiu cu loturi de pacienți, trebuie să se specifice substanța care a fost testată, care au fost rezultatele, etc.  Nu orice fel de studii care circulă în media și care sunt făcute de niște profani sau zvoniști trebuie luate în considerare. Trebuie citite mai cu atenție și în special trebuie avută în vedere sursa”, adaugă medicul.

La întrebarea dacă apa de gură ne ferește sau nu cu adevărat de coronavirus,  Anca Vereanu  a spus:

„Nu cred că ne ferește!  În orice caz nu orice apă de gură. Apele de gură eficiente pentru bacterii și virusuri sunt apele de gură care conțin clorhexidină. Aceste ape de gură sunt doar pentru o perioadă limitată de timp, pentru cine are o patologie în gură. Și noi le folosim preventiv pentru COVID, neștiind  sigur dacă ele sunt eficiente sau nu, dar totuși o facem pentru că ne feresc de altă floră și de alți viruși. Nu știu dacă pentru COVID, pentru că  nu este nimic concludent cu privire la această cercetare”.

Totodată medicul stomatolog recomandă ca apa de gură să fie inclusă în rutina zilnică.

„Eu recomand tuturor pacienților să folosească apă de gură, dacă nu au patologii și nu au senzația sau simptomatologie de COVID, să folosească ape de gură simple, iar în cazul în care au orice fel de probleme orale, cum ar fi aftele sau orice altă leziune postextracțională, să folosească apă de gură cu clorhexidina. Există în farmacii astfel de ape de gură cu diferite concentrații. De asemenea se spune că și apa oxigenată în concentrație de 5% ar ajuta împotriva COVID. Dar sunt doar supoziții”.

Cum se mai pot folosi apele de gură pentru o eficiență ridicată

„Ar bine să fie folosite în recipientele unor dușuri bucale. Există aceste recipiente foarte bune de curățat dinții și resturile alimentare. Se pot  pune direct în rezervor și se face o spălătură foarte bună cu dușul bucal și cu aceste ape de gură”, ne sfătuiește medicul.

Activitatea în cabinetele stomatologice în plină pandemie și triajul pacienților

„Pacienții și-au reluat tratamentele încă din prima zi, după redeschidere. Este foarte aglomerat în cabinete, dar din păcate noi trebuie să ținem cont de aceste norme de distanțare și atunci programările se fac distanțate.

Pacienții sunt întrebați la telefon dacă au  fost plecați din țară, dacă au  intrat în contact cu persoane care sunt cu suspiciuni de COVID, dacă au febră, etc, iar la venirea în cabinet semnează chestionarul, li se  ia temperatura, avem dezinfectant și trebuie să își dezinfecteze mâinile ca nu cumva să vină cu mâinile murdare și să atingă ceva prin cabinet. Am eliminat tot ce este cu atingere comună, nu mai există dozatoare de apă, nu mai există reviste și contactul dintre pacienții este limitat. Dacă înainte, în sala de așteptare, aveam zece scaune, acum avem doar patru. Pacienții sunt foarte conștiincioși și au înțeles situația.

Metodele de tratament sunt aceleași, dar am îmbunătățit foarte mult sistemul de aspirație pentru că în stomatologie lucrezi cu multă apă. Pe vremuri nu se lucra cu apă ci doar cu turbina. De aceea  mirosea a dinte incins. De peste 25 de ani de când activez în domeniu lucrez cu apă. Vreau să vă spun că apa, în combinație cu rotația aceea a frezei de la turbină, pe care o urâm cu toții, face ca dintele să nu se încingă și astfel nu se omoară nervul și avem un dinte sănătos. Reversul medaliei este că avem această vaporizare-nebulizare în cabinet și acolo înseamnă salivă amestecată cu apă. Deci există riscul infectării personalului pentru că pacientul poate fi infectat, ne dă virusul nouă, iar noi îl transmitem altora.

Recomand tuturor însă să vină cu drag la dentist, pentru că, azi, există stomatologia modernă, iar durerea nu mai există”, a concluzionat invitata emisiunii, medicul stomatolog Anca Vereanu.


 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite