Analizele pentru depistarea hepatitei B şi C vor fi gratuite de la 1 aprilie

În premieră, analizele pentru depistarea infecţiei cu virusurile hepatitei B şi C vor fi gratuite cu trimitere de la medicul de familie, de la 1 aprilie. Iar cei infectaţi vor avea gratuitate la celelalte investigaţii, prin internare de zi, inclusiv pentru hepatita D. Dacă se va da şi acces liber la noile terapii care vindecă hepatita C, epidemia de la noi poate fi oprită în doi ani, spun specialiștii. Acum pacienţii sunt trataţi doar dacă boala s-a agravat.

17 Martie 2018, 21:27 (actualizat 17 Martie 2018, 21:27) Știrile TVR |
Noi speranțe pentru eliminarea hepatitei C
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Florin Şerbănescu are 50 de ani şi hepatita C în evoluţie. S-a revoltat că nu poate primi şi el leacul bolii, introdus la noi acum trei ani.

Terapia fără interferon e gratuită numai pentru cei cu stadii avansate, iar ficatul său are fibroză "doar" de gradul 1 spre 2. Nu e tratat, deşi cotizează la asigurări.

99,32 la sută dintre cei aproape 7.000 de pacienţi trataţi în 2016 au scăpat de boala care cauzează ciroză şi cancer hepatic. Încă 12.000 sunt incluşi în program până la 1 mai.

Experţii cer acces fără bariere la noile terapii.

Un pas uriaş: de la 1 aprilie, orice asigurat va putea face gratis analizele pentru depistarea hepatitei B şi C, prin medicul de familie. Iar cei infectaţi vor putea face viremia şi investigaţiile imagistice cu internare de zi, fără să mai achite peste o mie de lei.

Datele disponibile arată că România are cea mai ridicată rată de prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitei C din UE.

Se estimează că peste 650 de mii de persoane ar fi infectate, iar în circa 80 la sută din cazuri, boala ar fi activă şi ar progresa. 99 la sută din infecţii sunt asociate unui risc crescut de a face ciroză hepatică.

Cei mai mulţi nu ştiu însă că sunt infectaţi şi pot transmite virusul. Nu există date clare nici despre numărul celor diagnosticaţi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI