Analiza votului din Turcia, în studioul Știrilor TVR: Cum a ales diaspora, reacții internaționale și implicațiile geopolitice ale acestor alegeri

15 mai 2023, 20:32

Președintele Erdogan a fost favoritul Germaniei, unde se află cea mai mare comunitate turcă, potrivit Loarei Ștefănescu, jurnalist TVR. A avut o situație bună și în Norvegia, în Franța și în Olanda și chiar și în Austria. De cealaltă parte, Kemal Kilicdaroglu a marcat puncte destul de bune în SUA, dar și în Marea Britanie, spania și Italia. Prin urmare a fost o structură destul de echilibrată în privința votului din diaspora, de unde adversarul lui Erdogan spera să obțină mai multe voturi.

Pe de altă parte, observatorii europeni care au participat la aceste alegeri spun că au observat unele elemente neclare cu privire la procedura alegerilor, însă nu au precizat exact despre ce este vorba.

Reacțiile internaționale – le putem clasifica în trei mari direcdții: SUA, Rusia și UE – cuvântul de ordine al reacțiilor este PRUDENȚĂ față de ceea ce se întâmplă în Turcia, în acest moment.

Joe Biden, președintele SUA: (n.r., reporter: Alianța de opoziție susține că este în frunte, iar presă de stat spune că Erdogan conduce). Sună familiar, nu-i așa? Uite, sper că cine câștigă… câștigă. Au destule probleme în acea parte a lumii și fără să se mai întâmple așa ceva.

Dimitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Respectăm şi vom respectă alegerea pe care o va face poporul turc și, în orice caz, mizăm pe continuarea, extinderea și aprofundarea cooperării noastre, indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Însă alegerile nu s-au încheiat. Trebuie să aşteptăm să vedem rezultatele celui de-al doilea tur, urmărim evoluţiile cu atenţie.

Loara Ștefănescu a vorbit și despre implicațiile geopolitice ale acestor alegeri și la ce răsturnări de situații ne mai putem aștepta:

– Sunt mize regionale, care ne afectează și pe noi

– Turcia are a doua armată din NATO, deci este o putere militară foarte importantă, deci Alianța Nord-Atlantică este foarte interesată de ce se întâmplă.

– Mize globale. Atât SUA, cât și Rusia sunt foarte interesate de ce se întâmplă.

 

Citește și

ALEGERI ÎN TURCIA Recep Tayyip Erdoğan (49,51% din voturi) și Kemal Kılıçdaroğlu (44,88%) se vor confrunta pentru funcția de președinte în turul al doilea, pe 28 mai

Recep Erdogan ar avea prima șansă la președinție în turul doi, conform unor jurnaliști turci. Care ar fi rolul celui de-al treilea candidat, Sinan Ogan

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite