Analiză Radar Geopolitic: Cum arată harta nucleară a planetei

Pe fondul general al contraofensivei ucrainiene în nord-est și sud, precum și al anexării ilegale a celor patru regiuni ucrainiene, retorica nucleară a Kremlinului a atins în aceste zile cote iraționale. Dincolo de această retorică, pericolul declanșării apocalipsei nucleare nu poate fi ignorat, trecut sub tăcere. Prezentăm câteva elemente generale, extrase din surse deschise, cu privire la ceea ce experți de la Federația oamenilor de știință americani au numit harta nucleară a planetei. O analiză în cadrul emisiunii Radar Geopolitic, cu Loara Ștefănescu, jurnalist senior.

07 Octombrie 2022, 09:54 (actualizat 07 Octombrie 2022, 09:55) Știrile TVR |

- Estul, adică Rusia, dispune, oficial, de 5.977 ogive nucleare, dintre care 1.588 în poziție de luptă;

- Vestul, adică NATO, dispune de  5.944 ogive nucleare, dintre care 2.053 în poziție de luptă;

- Celelalte state oficial posesoare de arme nucleare dispun în total de 675 ogive (China - 350; Pakistan-165; India-160). Teoretic, acestea nu s-ar afla, nici în totalitate, nici parțial, în serviciu de luptă permanent. S-ar adaugă arsenalului nuclear - alte 90 lovituri în posesia Israelului și, probabil, 20 în posesia Coreei de Nord.

Statistica menționată nu spune, însă, totul în legătură cu pericolul pe care acest arsenal îl prezintă pentru omenire. Ea oferă doar expresia matematică a modelului politic al stabilității globale pe baza capacității de "distrugere reciproc asigurată" de care dispun cele două mari puteri nucleare - Rusia și Statele Unite.

Dincolo de această hartă se află detaliile privind structura arsenalului fiecărei părți, ponderea componenetelor terestră, aeriană și navală ale arsenalului strategic, vulnerabilitățile și punctele tari ale fiecărei părți, doctrinele privind prima folosire, tratatele de limitare reciprocă, telefoanele roșii menite să prevină declanșarea unei catastrofe.

Acum se comentează despre posibila utilizare a așa-numitei arme nucleare tactice, adică a loviturilor de "mică" putere, transportate la țintă cu vectori cu rază de acțiune mai scurtă.

Teama că acest lucru s-ar putea întâmplă și în estul Europei nu mai este una nejustificată, dar nici isteria apocalipsei nucleare nu ar fi soluția optimă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 6°C 5°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 4°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI