ANALIZĂ „LUMEA AZI” Președintele Franței vrea legi mai aspre după profanarea unui cimitir evreiesc. Platformele online, în vizor, pentru mesajele care incită la ură și la violență

22 februarie 2019, 18:19

Cimitirul din mica localitate alsaciană are aproape 200 de morminte. 80 dintre ele au fost profanate cu zvastici și înscrisuri jignitoare. Comunitatea locală, partidele politice, dar și opinia publică au condamnat imediat acest act și au cerut pedepsirea vinovaților.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a deplasat imediat la Quatzenheim, unde a stat de vorbă cu membrii comunității și cu reprezentanții autorităților locale.

Delphine Horvilleur, Rabin: „Acum, în Piaţa Republicii, aceste generaţii se ţin de mână şi spun ‘nu’ antisemitismului şi urii„.

Edouard Philippe, premierul francez: „A fost o reuniune liniştită, cu copii, solemnă şi totuşi simplă, care spune multe despre ei şi sunt fericit să fiu aici chiar dacă, din nou, ştiu că era necesar„.

Anul trecut, în Franța s-au înregistrat peste 540 de acte antisemite, iar în ultima perioadă, autoritățile s-au confruntat cu o creștere a acestora, precum și cu o intensificare a mesajelor de incitare la ură.

„Președintele Emmanuel Macron vrea legi aspre, care să fie similare celor pe care le vedem atunci când este interzis accesul pe marile arene sportive pentru huligani”, a precizat pentru emisiunea „Lumea Azi” Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris.

„Președintele și premierul vor legi care să se refere foarte clar la rețelele de socializare, la platformele de conținut, la site-uri. Președintele cere ca acestea toate să își facă un menaj în propriul conținut și să identifice imediat cine sunt cei care publică mesaje de incitare la ură, la violență, care publică tot felul de mesaje care aduc, până la urmă, xenofobie și antisemitism”, a precizat Mihaela Antoche.

Există în acest moment modelul Germaniei, unde toate platformele de conținut și rețelele de socializare au termen 24 de ore pentru a retrage toate mesajele antisemite, xenofobe, rasiste. Dacă nu se respectă regulile, amenzile sunt foarte mari și se  poate ajunge până la acțiuni și răspundere penală.

Ca și valul de iliberalism, ca și valul de atitudine împotriva valorilor europene,  și antisemitismul intră în această categorie, în primul rând prin conștientizarea pericolului, și în al doilea rând prin voință de a face ceva, de a confrunta acest pericol, a subliniat în emisiunea „Lumea Azi” Cristian Diaconescu, expert în politică externă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite