După 2 ani de la un referendum care a pus pe jar societatea britanică, negocierile dintre Londra și Bruxelles nu par să ducă nicăieri. Mai mult, au declanșat convulsii atât între Marea Britanie și Uniunea Europeană, cât și pe scena politică de la Londra. Un compromis este oricând posibil. Dar și un eșec! O analiză de Dragoș Tăbăran.
Mai sunt doar 6 luni până la termenul stabilit pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar negocierile merg anevoios. Nimeni nu știe cum se vor termina, când se vor termina sau dacă se vor termina.
Mulți britanici au început să realizeze care sunt urmările votului în favoarea Brexitului: costuri uriașe, afaceri pierdute, mutarea unor companii sau instituții pe continent și multe altele.
Unul dintre cele mai mari obstacole în negocieri este viitorul frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord.
Deschiderea graniței dintre Irlanda și Marea Britanie, în interiorul Uniunii Europene, a permis aplanarea conflictului care a ucis mii de oameni în Ulster. Reînchiderea frontierei ar putea reaprinde criza sau, în cel mai fericit caz, le-ar îngreuna semnificativ viața celor care trăiesc de-o parte și de alta a ei.
Fostul ministru de Externe din guvernul condus de Theresa May a criticat modul în care executivul de la Londra abordează disputa.
Boris Johnson, fost ministru de Externe: "Tot acest absurd va trebui să-l implementăm fără abilitatea de schimbare sau rezistenţă. Nu este pragmatic, nu este un compromis. Este periculos politic şi economic. Stimaţi colegi conservatori, aceasta nu este democraţie. Nu pentru asta am votat".
Premierul britanic și-a apărat planul pentru Brexit și a sugerat că Boris Johnson este mai mult un om de spectacol decât un polician serios.
"Când a fost ministru de Externe, Boris a semnat planul de acţiune şi, după câteva zile, a demisionat. Uniunea Europeană a făcut două propuneri, amândouă de neacceptat pentru Regatul Unit. Prima nu va răspunde rezultatului referendumului dacă vom rămâne în Uniunea Vamală, Piaţa Unică şi dacă nu vom anula într-o manieră corecta libertatea de deplasare. A doua va rupe ţara în două" - Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii.
În cazul unui eșec al negocierilor, Londra ar putea decide să iasă din Uniune fără un acord, mecanism despre care nimeni nu știe ce urmări ar putea avea. O altă variantă ar fi organizarea unui nou referendum.
În fine, cel puțin pe hârtie, nu este exclusă căderea guvernului May și convocarea de alegeri anticipate. Cu atat mai mult cu cât Parlamentul a votat deja că va trebui să voteze acordul negociat de cabinetul condus de Theresa May.