Analiză CSIS: SUA ar suferi „pierderi devastatoare” într-un război cu China pentru Taiwan

Un conflict pe scară largă între China și Statele Unite legat de viitorul Taiwanului ar duce la pierderi devastatoare ale navelor și aeronavelor de război americane, a concluzionat o analiză a unui think tank de la Washington, scrie The Times.

11 August 2022, 12:44 (actualizat 11 August 2022, 13:00) Știrile TVR |
Foto: INSS

Bătălia navală fără precedent prezisă de foștii oficiali ai Pentagonului și Marinei SUA ar putea determina marina și forțele aeriene combinate americane și japoneze să scufunde, în sprijinul Taiwanului, până la 150 de nave amfibie și alte nave chineze de suprafață.

Insula autoguvernată, pe care Beijingul a jurat că o va „unifica” cu continentul până în 2050, ar putea fi apărată cu succes cu ajutorul aliaților săi, potrivit analizei, dar numai la un cost „extrem de mare”.

Potențialul de distrugere de ambele părți, în cazul unei invazii chineze, este prognozat de foști oficiali ai Pentagonului și Marinei SUA și alți experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Exercițiile militare agresive din ultimele șase zile au fost răspunsul Beijingului la vizita de săptămâna trecută la Taipei a lui Nancy Pelosi, cel mai înalt politician american care a pus piciorul pe insulă în ultimii 25 de ani.

În urma călătoriei lui Pelosi, PLA a lansat 11 rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în mările de la est de insulă, provocând indignarea grupului G7, inclusiv Marea Britanie, SUA și Japonia, în timp ce zeci de nave de război și avioane chineze au traversat linia mediană din strâmtoarea Taiwan, fostă graniță neoficială.

Deși administrația Biden nu a aprobat oficial vizita lui Pelosi și nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, ea i-a apărat dreptul de a călători în Taipei.

Scenariul CSIS, care prevede un război în 2026 pentru republică, sugerează că nu ar exista însă câștigători clari, chiar dacă armele nucleare nu ar fi folosite în conflict.

Rezultatele complete ale analizei nu vor fi publicate până în decembrie, dar în 18 dintre cele 22 de runde finalizate până acum, rachetele balistice PLA au fost prezise să scufunde o mare parte din flotele americane și japoneze și să distrugă sute de aeronave la sol.

Se estimează că în „cel mai rău scenariu”, 900 de avioane de luptă și de atac americane – echivalentul a jumătate din avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene și Marinei SUA – ar fi pierdute în patru săptămâni.

„Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale ale aliaților [ar] lovi cu ciocanul flota chineză de amfibie și de suprafață, scufundând în cele din urmă aproximativ 150 de nave”, a spus Marc Cancian, consilier principal la CSIS.

„Motivul pierderilor mari ale SUA este că Statele Unite nu pot desfășura o campanie sistematică pentru a înlătura apărarea chineză înainte de-a se apropia”, a spus Mancian, care a servit timp de trei decenii în Corpul Marin al SUA înainte de a lucra ca înalt oficial la Pentagon și mai târziu la Casa Albă.

Pentagonul și-a efectuat propria evaluare a modului în care s-ar termina un război cu China asupra Taiwanului, dar constatările rămân clasificate.

În urmă cu șase ani, Rand Corporation a analizat, de asemenea, posibilul rezultat al unui război între China și SUA și a avut în vedere că în primele schimburi vor exista „pierderi militare abrupte de ambele părți”. Cu toate acestea, PLA ar suferi pierderi mult mai mari, a concluzionat raportul din 2016.

În cei șase ani care au trecut de atunci, PLA a realizat progrese tehnologice semnificative și a construit un arsenal de rachete balistice, parte a politicii Chinei de a descuraja grupurile americane de atacare a portavionului să intre în regiune în timp de război, ceea ce este cunoscut sub numele de „zonă anti-acces (A2D2)”.

În timpul celei mai recente agresiuni militare a PLA împotriva Taiwanului, Flota a 7-a a Marinei SUA, condusă de portavionul USS Ronald Reagan, a rămas în serviciu operațional în regiunea Indo-Pacific, dar departe de strâmtoarea Taiwan.

În scenariul de război al CSIS se presupune că SUA ar interveni în cazul unei invazii PLA.

Cancian a declarat pentru The Times că recentele exerciții chineze au reflectat capacitățile luate în considerare în analiza războiului.

„În aproape toate scenariile, SUA/Japonia/Taiwan sunt capabile să împiedice forțele chineze din a ocupa întreaga insulă. Cu toate acestea, costul este extrem de mare”, a spus el.

În urma unui astfel de război, „ar fi nevoie de ani pentru ca SUA să-și reconstruiască forțele din cauza ratelor scăzute de producție. Alte națiuni precum Rusia și Iran ar putea profita de slăbiciunea SUA”, a spus Cancian.

„SUA va trebui să-și consolideze suficient poziția pentru a descuraja China sau pentru a câștiga războiul fără a experimenta o uzură mare”, a subliniat Cancian.

Nu a fost făcută nicio evaluare cu privire la bilanțul victimelor sau prejudiciile economice aduse Taiwanului și Chinei. Dar partea finală a analizei va examina ce s-ar putea întâmpla dacă SUA ar amâna intervenția și Japonia ar rămâne în afara conflictului.

Scenariul va include presupunerea că Beijingul va lovi navele de război americane din regiune, și faptul că va lansa atacuri asupra forțelor americane la bazele lor navale din Guam și, eventual, Okinawa și Kadena în Japonia. „Deci presupunem că SUA vor interveni, dar nu este o certitudine”, a spus Cancian.

 

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI