ANALIZĂ CNN | O întrebare sumbră printre experți: se gândește Kim Jong-Un la invadarea Coreei de Sud? Ce concluzii trage Phenianul din invazia rusă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
10 mai 2022, 10:14

Ideea că una dintre puținele țări care au renunțat de bunăvoie la arsenalul nuclear este acum atacată chiar de țara căreia i-a predat focoasele nu a trecut neobservată în Coreea de Nord.

Dimpotrivă, acţiunile Moscovei au oferit Coreei de Nord condiţiile perfecte pentru a-și intensifica programul nuclear, spun experții citați de CNN.

Coreea de Nord se va folosi de situația Ucrainei pentru a susține că are nevoie de arme nucleare pentru a-și garanta supraviețuirea. În plus, dictatorul Kim Jong-Un ar putea descoperi că poate scăpa mai ușor cu așa ceva, în condițiile în care ochii comunității internaționale sunt ațintiți asupra Ucrainei.

„Nu renunțați niciodată la armele nucleare”

În aceste condiții, riscul sancțiunilor scade. Mai mult decât atât, boicotul asupra petrolului și gazelor rusești ar putea chiar deschide calea unor acorduri de reducere a prețurilor la energie între Phenian și Moscova, vechi aliați ideologici.

În cel mai rău scenariu, experții se întreabă dacă acesta este începutul unui lanț de evenimente cândva de neconceput care s-ar putea încheia cu o revenire la conflictul intercoreean.

Profesorul Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin spune că lecția pe care Coreea de Nord a învățat-o din invazia Rusiei în Ucraina este simplă: „Nu renunțați niciodată la armele nucleare.”

Invadarea de către Moscova a vecinului său a întărit o idee care există în mintea Phenianului de zeci de ani, a spus Lankov.

Când Ucraina făcea parte din URSS, găzduia mii de focoase nucleare. Le-a predat benevol Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice, ca parte a unui acord încheiat în 1994 cu Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, prin care era garantată securitatea Ucrainei. Acordul este cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta.

Ucraina este acum supusă unui atac brutal chiar din partea unei țări care a semnat acordul pentru a-i proteja suveranitatea și care acum face în mod repetat aluzii la arsenalul său nuclear pentru a avertiza Occidentul să nu intervină.

Ar fi invadat Moscova dacă Ucraina și-ar fi păstrat focoasele? Majoritatea experților – și cel mai probabil și Phenianul – cred că nu.

„Acum, nord-coreenii au primit încă o confirmare a acestei lecții, după Irak și după Libia”, a spus Lankov.

Hussein și Gaddafi

Phenianul se folosește adesea de cazurile lui Saddam Hussein și Muammar Gaddafi, foștii lideri ai Irakului și Libiei, pentru a-și justifica programul nuclear, atât în fața propriului popor, cât și față de celelalte țări. Ambii lideri autoritari și-au pierdut puterea și viața după ce au renunțat la ambițiile lor nucleare.

Invazia rusă va întări această idee, dar ar putea avea un „impact foarte negativ” asupra minții lui Kim Jong-Un, care probabil va răspunde într-un singur mod: devenind „și mai obsedat de armele sale nucleare și de capacitățile balistice”, spune Lee Sang-hyun, președintele Institutului Sejong.

Coreea de Nord dădea semne că își intensifică eforturile nucleare și înainte de invazia rusă în Ucraina.

Sâmbătă a avut loc cel de-al 14-lea test balistic din acest an, față de doar patru teste în 2020 și opt în 2021. Se crede că una dintre rachetele testate în acest an este un ICBM (rachetă balistică intercontinentală) care poate lovi, teoretic, teritoriul SUA. Acesta a fost primul test cu ICBM din 2017 și a fost considerat un semnal pentru cum se vor desfășura testele viitoare.

Kim și-a exprimat clar intenția de a merge mai departe cu programul nuclear, la parada militară din 25 aprilie. Iar imaginile din satelit sugerează că Phenianul încearcă să refacă accesul la situl subteran de testare din Punggye-ri, potrivit oficialilor sud-coreeni și analiștilor. Oficialii americani cred că Coreea de Nord ar putea fi gata să reia testele nucleare chiar în această lună.

Pe acest fundal, invazia rusă și sancțiunile internaționale împotriva Moscovei au creat o „furtună perfectă” pentru Phenian, spun analiștii.

„Există niște consecințe interesante, poate neintenționate, ale sancțiunilor, cu Rusia izolată de economia globală și supusă unei presiuni uriașe. Cred că acum, comunitatea internațională nu are stimulente pentru a impune sancțiuni împotriva Coreea de Nord”, a spus Ankit Panda, membru al programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace.

O divizare clară între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – Rusia și China pe de o parte, Marea Britanie, SUA și Franța pe de altă parte – înseamnă că orice decizie de a pedepsi Coreea de Nord este imposibilă.

Va fi invadată Coreea de Sud de Coreea de Nord?

De la invazia rusă, retorica Coreei de Nord față de Coreea de Sud s-a schimbat.

Luna trecută, sora lui Kim, Kim Yo Jong, a avertizat că, dacă Coreea de Sud s-ar confrunta militar cu Nordul, armata sud-correană  ar avea o „soartă mizerabilă”, „distrugerea și ruina totală.”

Limbajul amenințător de la Phenian nu este nimic nou. Ceea ce este însă nou este că, de la startul invaziei ruse, experți precum Lankov s-au întrebat dacă Coreea de Nord ar lua în considerare din nou o invazie a Sudului, la mai bine de șapte decenii după ce invazia sa 1950 a declanșat Războiul Coreean.

Această întrebare a fost respinsă ani de zile. Majoritatea experților încă văd schimbările ca fiind neglijabile, dar faptul că există o astfel de îngrijorare chiar este demn de remarcat.

„Nord-coreenii probabil visează din nou la ceva ce obișnuiau să ia în serios, dar în ultimele decenii aproape că au uitat. Aceasta este cucerirea Sudului”, a spus Lankov.

Deocamdată, ideea pare fantezistă. Dar viitorul este o altă chestiune.

„Poate, repet, poate, președintele american al anului 2045 sau 2055 nu va risca San Francisco pentru a salva Seulul”, a adăugat Lankov. „Până atunci, nord-coreenii ar putea folosi ICBM-uri, poate submarine înarmate nuclear pentru a-i îngrozi pe americani, pentru a-i șantaja pe americani să iasă din conflict.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite