Analiză CNN | Cresc temerile că Moscova pregătește terenul pentru anexarea Republicii Moldova

27 februarie 2023, 20:54

Dmitri Peskov: Situaţia din Transnistria, pe care o urmărim foarte atent, reprezintă pentru noi un motiv de îngrijorare.

Este o situaţie tensionată acolo, iar acele tensiuni sunt provocate din exterior. Ştim că opozanţii noştri din regimul de la Kiev şi din statele europene sunt capabili de diverse acţiuni provocatoare. Suntem perfect conştienţi de asta.

Într-o analiză dedicată situației din Republica Moldova, canalul american de televiziune CNN punctează că acțiunile Moscovei din ultima perioadă seamănă izbitor cu cele care au precedat anexarea Crimeei în 2014 sau invadarea Ucrainei în februarie anul trecut.

Sunt trecute în revistă ultimele evenimente, de la decizia lui Putin de a revoca recent decretul din 2012 prin care recunoștea independența Republicii Moldova, la faptul că Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că ar pregăti un atac armat asupra regiunii separatiste Transnistria.

Aşadar, tensiunile cresc în Moldova, punctează CNN. Punctul slab îl reprezintă Transnistria – o enclavă pro-rusă – locul unui avanpost militar rus. Transnistria s-a declarat republică sovietică în 1990 și s-a opus oricărei încercări a Moldovei de a deveni stat independent sau de a se uni cu România după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Când Moldova a devenit independentă în anul următor, Rusia trimis rapid așa-numită „forță de menținere a păcii” în Transnistria, în sprijinul separatiștilor pro-Moscova de acolo. A urmat războiul cu forțele moldovenești, iar conflictul a fost îngheţat în 1992.

Transnistria nu a fost recunoscută la nivel internațional, nici măcar de Rusia.

Dar de ce Moldova? De ce contează Moldova pentru Putin?

Moldova nu este membră NATO, ceea ce o face mai vulnerabilă la agenda lui Putin, notează CNN.

În plus, Moldova este la intersecția dintre est și vest. Guvernul său și cei mai mulți dintre cetățeni vor legături mai strânse cu UE, iar țara a obținut statutul de candidat anul trecut.

Pe de altă parte, Moldova găzduiește și o regiune separatistă, Transnistria, pe care Putin a tot încercat să o inflameze.

În cazul în care Rusia lansează o ofensivă de primăvară care se concentrează pe sudul Ucrainei, ar putea căuta din nou să meargă spre Odesa și apoi să se conecteze cu Transnistria, creând, în esență, un pod terestru care să traverseze sudul Ucrainei și să se apropie și mai mult de teritoriul NATO, se mai punctează în analiza CNN.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite