Analistul Dragoș Cabat: Dacă angajatorii nu oferă în această perioadă posibilitatea unor venituri pentru angajații lor, la finalul crizei să nu se aștepte ca aceștia să se întoarcă la serviciu

Analistul economic, Dragoș Cabat este de părere că firmele care obligă acum angajații să semneze încetarea contractelor de muncă, acționează sub imperiul emoției, al panicii, și atrage atenția că dacă angajatorii nu oferă în această perioadă posibilitatea unor venituri  pentru angajații lor vor avea o problemă  la finalul acestei crize cu personalul, pentru că piața era oricum afectată de lipsa forței de muncă.

18 Martie 2020, 15:13 (actualizat 18 Martie 2020, 16:00) Știrile TVR |
Dragoș Cabat, telefon direct
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Analistul economic spune că acestă criză generată de pandemia de CIVIT-19 are două aspecte - primul ar fi cererea limitată și cel de-al doilea o producție limitată.

Crizele financiare din 2008-2009 toate au început cu crize din cauza cererii limitate, acum avem și o producție limitată din cauza faptului că oamenii sunt puși să stea acasă. Și atunci, evident, ei trebuie protejați, și de angajatori și de către stat cu măsuri pe care le pregătește și Guvernul românesc, spune analistul economic, Dragoș Cabat.

Analistul a enumerat și câteva măsuri care ar fi necesare pentru a sprijini mediul economic.

Dacă le spui angajatorilor că dacă trimite oamenii în șomaj tehnic, o parte din salariu este asigurată de la bugetul de stat, că nu vor plăti taxele necesare pentru salarii  și niște linii de credit dacă nu mai au cum să finanțeze sunt măsuri suficiente pentru momentul acesta, pentru că nimeni nu știe cât va dura această criză. Ea se poate termina destul de repede și panica acesta se poate termina destul de repede. Dacă săptămânile viitoare sau în decurs de o lună vor apărea unul două medicamente care să facă ca acestă pandemie să nu mai fie asa o sperietoare pentru oameni  și atunci lucrurile, ușor, ușor vor intra în normal, dar Guvernul trebuie in acest moment să redreseze starea acesta de panică.

Pe de altă parte Dragoș Cabat spune că dacă angajatorii nu oferă în această perioadă posibilitatea unor venituri  pentru angajații lor vor avea o problemă  la finalul acestei crize cu personalul, pentru că piața era oricum afectată de lipsa forței de muncă.

Dacă firmele acum își trimit angajații acasă și nu se poartă cu ei într-un mod elegant, adică să le ofere posibilitatea unui venit, după aceea când această criză se va termina, nu au cum să se aștepte că oamenii respectivi se vor întoarce la aceleași servicii și vor fi fericiți, dimpotrivă, or să aibă mari probleme aceste companii să angajeze oameni când criza va trece, a afirmat Dragoș Cabat la TVR.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI