Analist, despre participarea sportivilor ruși la Olimpiada de la Paris: „Marea lecție aici este că sprijinul Occidentului pentru Ucraina este larg, dar superficial”

Dacă sportivii ruși participă, alte țări ar trebui să evite Jocurile Olimpice de la Paris, consideră analistul Edward Lucas.

07 Februarie 2023, 11:30 (actualizat 07 Februarie 2023, 11:39) Știrile TVR |
JO 2024

Redăm argumentele analistului dintr-un editorial CEPA (Centru pentru Analiza Politicilor Europene).

***

Este ușor să ne arătăm sprijinul pentru Ucraina. Purtați o panglică sau o insignă. Folosiți pronunția actualizată – „Keef”, nu „Kee-yef”. Le spuneți oamenilor cum ați dat la minim încălzirea și faceți dușuri reci mai multe zile pe săptămână. Dar renunțați la emisiunea sportivă preferată? Poate că nu.

Comitetul Internațional Olimpic spune că sportivii ruși și belaruși pot participa la jocurile de la Paris 2024 ca „neutri”. Acest lucru ar marca un pas înapoi față de boicotul impus majorității competitorilor sportivi din aceste țări de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, în urmă cu aproape un an. La Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 și 2022 și la Jocurile Olimpice de vară din 2021, sportivilor ruși li s-a permis, de asemenea, să concureze, dar fără steaguri sau uniforme naționale. Aceasta a fost o pedeapsă simbolică pentru utilizarea sistematică de către țara lor a drogurilor ilegale în sport și pentru eforturile extraordinare ale statului rus de a-și ascunde fărădelegile. Ceva rău. Dar invadarea unei alte țări este considerabil mai rău.

Ucraina este furioasă. Sancțiunile sportive ar trebui să le transmită poporului rus și belarus că lumea exterioară detestă agresiunea. De asemenea, acestea ar reflecta faptul că invazia Rusiei înseamnă că sportivii ucraineni trebuie să se antreneze pentru Paris în condiții întunecate, reci și înfricoșătoare. Unii nici măcar nu pot face acest lucru. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, notează că, de la atacul din februarie 2023, rușii au ucis 231 de sportivi și antrenori. Alți 15 sunt răniți, 28 au fost luați prizonieri, iar patru sunt dați dispăruți. Instalațiile sportive s-au numărat printre infrastructurile civile devastate de loviturile cu rachete rusești.

De cealaltă parte a frontului, lucrurile stau diferit. Unii sportivi ruși au legături strânse cu armata; alții au fost fotografiați la mitinguri pro-război, purtând detestatul simbol Z. Chiar se așteaptă ca ucrainenii să împartă cu ei vestiarele, pistele și podiumurile de la Paris?

Dacă COI (Comitetul Olimpic Internațional) nu va impune sancțiuni, alții o vor face. Unii aliați-cheie ai Ucrainei, cum ar fi statele baltice, Danemarca și Polonia, au declarat deja că vor boicota Parisul dacă li se va permite concurenților din țara agresoare și complicilor săi să vină.

Dar astfel de presiuni cad prost pe Muntele Olimp, sau mai degrabă la echivalentul său modern din Lausanne, Elveția. Comitetul spune că o interdicție totală ar încălca Carta Olimpică și alte principii care interzic „discriminarea”. De asemenea, ar putea duce la o „escaladare suplimentară”. Politicienii ar trebui să înceteze să mai „folosească în mod abuziv” sportivii și sporturile din motive politice, se afirmă în comunicat.

Cu toate acestea, din 1970 până în 1991, mișcarea anti-apartheid a reușit să izoleze cu succes Africa de Sud de sporturile internaționale. Plângerile privind discriminarea nedreaptă și politizarea au avut un impact redus. Oricât de admirabili sau inocenți ar fi fost concurenții sud-africani luați individual, nu am dorit să acordăm legitimitate regimului rasist din țara lor de origine.

Cu toate acestea, trei decenii mai târziu, „națiunea curcubeu” post-apartheid se alătură Rusiei și Chinei, evitând cauza ucrainenilor și cea tibetană. Povestea este similară în alte părți: țările cu experiență directă a colonialismului sunt izbitor de neinteresate să ajute victimele imperialismului Kremlinului. Acest lucru nu provine din simplă ignoranță. Ucraina plătește prețul neglijenței de lungă durată a Occidentului față de restul lumii în toate domeniile, de la regulile comerțului global la gestionarea emisiilor care afectează planeta și furnizarea de bunuri de sănătate publică, cum ar fi vaccinurile. Resentimentul justificat împotriva Occidentului în aceste probleme este alimentat de lobby-ul și de trucurile murdare ale Rusiei și Chinei.

Marea lecție aici este că sprijinul Occidentului pentru Ucraina este larg, dar superficial. Suntem dispuși să cheltuim miliarde, dar nu să întrerupem distracțiile alegătorilor noștri. Nici nu suntem dispuși să ne gândim serios la defectele sistemului internațional pe care suntem atât de dornici să-l apărăm. Nu există premii pentru asta.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 18°C
IASI 14°C 16°C
CLUJ 15°C 14°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 16°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI