ANAF vrea să combată evaziunea fiscală prin controale. Consultanții fiscali spun că nu este suficient

17 mai 2022, 12:52

Fiscul le-a pus gând rău tuturor celor care nu îşi plătesc taxele şi impozitele. Inspectorii ANAF au în vizor în special companii din domeniul agriculturii, construcţiilor, HoReCa, It, dar şi liberii profesionişti care nu îşi plătesc dările. Iar asta înseamnă pierderi uriaşe de la bugetul de stat.

Lucian Ovidiu HEIUŞ – preşedinte ANAF:  Trebuie să fim cu toţi conştienţi şi responsabili şi să înţelegem cum un grad de colectare cât mai mare se traduce într-un buget naţional sănătos care poate acoperi cu uşurinţă nevoile de funcţionare ale statului şi mai ales ale sectoarelor sensibile, ca educaţia, sănătatea sau infrastructura.

Consultanţii fiscali spun că pentru a combate evaziunea fiscală, statul nu trebuie să se limiteze doar la controale.

Gabriel Biriș – analist financiar: Ce ar putea să rezolve problema evaziunii în România sunt mijloace moderne de administrare fiscală. e-Factura pe care se laudă că l-au introdus nu este e-Factura. Este un simulacru de aplicaţie de facturare pentru că nu există aşa ceva.

Autorităţile ar trebui să fie transparente atunci când vine vorba de cheltuirea banului public, spun specialiștii.

Adrian Benţa – consultant fiscal: Dacă ne uităm la o execuţie bugetară la câteva luni, vedem că 90% din banii încasaţi de la contribuabil se duc către plăţile de salarii în sistemul public, către pensii, către persoanele asistate social sau către întreţinerea instituţiilor publice. Atunci contribuabilul nu vede nimic din ce se întoarce către el, că doar el a contribuit şi atunci statul român ar trebui să folosească şi aceşti bani în favoarea contribuabilului.

Experţii atrag atenţia şi asupra faptului că inspectorii ANAF ar putea fi tentaţi să verifice doar companiile mici, lăsând loc abuzurilor. Că să evite acest lucru, preşedintele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus la dispoziţie o linie verde unde poate fi reclamat comportamentul abuziv al inspectorilor ANAF.

România se află pe primul loc în UE la capitolul pierderi fiscale. Cele mai recente date ale Comisiei Europene estimează că aceste pierderi ajung în jurul valorii de 35% din totalul TVA-ul colectat într-un an. Cele mai mici deficite de TVA sunt în Croația, Suedia și Cipru.

În cifre absolute, estimările arată că visteria statului român este văduvită cu aproape 5 miliade de euro, anual. În Uniunea Europeana peste 134 de miliarde de euro sunt pierdute din cauza necolectarii TVA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă