ANAF a găsit zeci de milioane de lei, bani nedeclarați. Analist financiar: Suntem pe ultimul loc în Europa la decalajul între cât ar trebui să colectăm TVA și cât colectăm de fapt

8 august 2022, 19:09

În primul semestru, inspectorii Fiscului au verificat 317 persoane fizice și au constat că, în total, trebuie recuperate peste 22 de milioane de lei. Suma e mai mare cu o pătrime decât în perioada similară anului trecut. Cele mai mari nereguli au fost scoase la iveală luna trecută, după ce personalul de control a fost suplimentat cu 120 de funcționari.

Lucian Ovidiu Heiuș, președinte ANAF: „În luna iulie, s-au descoperit 21,4 milioane lei, diferențe între veniturile declarate și veniturile estimate de noi. Impozitele calculate pe această sumă au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferență a fost găsită la un contribuabil din județul Iași de 11,7 milioane lei. Impozitul pe care trebuie să-l plătească este în valoare de 3,5 milioane de lei.”

Sumele încasate din executări silite au depășit 6,7 miliarde de lei și au fost mai mari cu peste 48% față de primul semestru din 2021. În schimb, potrivit ANAF, rambursările de TVA au ajuns la zi.

Sterică Fudulea, secretar general, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: „Metoda asta de a executa silit și de a pune presiune foarte mare ar trebui să vină la pachet cu metodele de sprijin astfel încât IMM să poată să să-și plătească datoriile către bugetul de stat. Venim după doi ani de zile deja de criză. Au fost niște perioade cu eșalonări la plată. Unii și le-au respectat, alții nu au putut să le respecte. Nu datorită faptului că nu au dorit, ci că n-au putut.”

În total, în primul semestru, ANAF a încasat aproape 180 de miliarde de lei, peste ținta stabilită la începutul anului și cu 33 de miliarde în plus față de perioada similară a anului trecut.

Bogdan Glăvan, analist financiar: „Cele mai mari găuri pe care finanțele publice le înregistrează în ceea ce privește colectarea veniturilor vin din din TVA. Noi suntem pe ultimul loc în Europa la acest decalaj între cât ar trebui să colectăm TVA și cât colectăm de fapt.”

Decizia ANAF de a intensifica acțiunile de la control vine în contextul în care economiștii se așteaptă ca gaura la bugetul de stat să fie mai mare decât a fost estimată la începutul anului. De exemplu, Consiliul Fiscal prognozează că deficitul bugetar va depăși 6% din PIB, peste ținta stabilită de autorități prin legea bugetului.

VEZI ȘI: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a obţinut încasări de 179,9 miliarde de lei în primul semestru

Lucian Heiuș, șeful ANAF: „21,4 milioane lei, diferenţe între veniturile declarate şi veniturile estimate de noi. Rambursările de TVA, zero zile întârziere”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite