An şcolar nou, probleme vechi. Vicepremierul Mihai Fifor cere autorităţilor să prezinte situaţia şcolilor fără aviz DSP

21 august 2019, 19:59

Fosa septică de la școala din Brăeşti a luat viața unui copil, în primăvară. Micuțul frecvența grădinița din aceeași clădirea .

Autoritățile au pus un capac nou peste fosă dar modernizările s-au oprit aici.

Veceurile au rămas tot afară. Nu există canalizare, lipsesc becurile, iar o țeavă spartă arată că lucrările nu au fost făcute cum trebuie.

Soțul femeii de serviciu, pus de primar să ne facă turul ghidat al școlii, susține că urmează curățenia generală.

Primarul nu pare deranjat de cum arată toaletele. Reprezentanții ISJ Iași au refuzat să discute situația.

Cazul de la Brăeşti s-a repetat, din păcate, aproape în fiecare an, în școlile din țară. Este o lungă listă cu școli care au încă grupuri sanitare doar în curte.

Județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava sunt în frunte. Botoșaniul are aproape 500 de școli, dar jumătate nu au condiții igenice și sanitare elementare. Iar în multe cazuri, guvernul a alocat bani pentru modernizarea grupurilor sanitare.

Zilele acestea, prefecții și inspectorii din fiecare județ sunt pe teren, pentru a vedea situația reală.

„Până vineri, doresc o situaţie cu fiecare unitate în parte, cu fiecare subunitate de învăţământ care nu are aviz DSP, cu cauza pentru care nu are acest aviz, cu măsuri care se pot lua pentru a putea să avizăm din punct de vedere al sănătăţii publice aceste unităţi de învăţământ”, a cerut ministrul de Interne, Mihai Fifor.

Oficial, în toată țara, anul școlar trecut au funcționat aproape 1500 de școli fără apă potabilă, fără canalizare și cu toalete în curte.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite