Amnistia, din nou în atenția tuturor. Giuliani o cere, Dragnea nu o exclude, Opoziția nu o vrea

29 august 2018, 18:25

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine ideea unei ordonanţe de urgenţă care să permită redeschiderea tuturor dosarele instrumentate cu ajutorul protocoalelor încheiate între parchete şi SRI. Această soluţie ar fi, în opinia sa, preferabilă amnistiei.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: „De unde putem noi şti apriori că persoana X este vinovată, sau persoana Y e nevinovată şi merită să aibă dreptul la o revizuire?”.

Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, recomandă însă explicit soluţia amnistiei pentru cei condamnaţi ca urmare a exceselor DNA. El a admis, însă, pentru Politico, faptul că a fost plătit pentru scrisoare de firma fostului director FBI, Louis Freeh. Freeh, la rândul său, critică modul în care se face justiţie în România. Fostul director FBI îl reprezintă însă pe fugarul Alexander Adamescu, condamnat în România tot pentru corupţie.

În ciuda acestor detalii, preşedintele PSD Liviu Dragnea a salutat sfaturile lui Giuliani.

Liviu Dragnea, președintele PSD (sursa: Facebook): „O parte dintre problemele semnalate de Giuliani își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției. Este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”.

Opoziţia însă nici nu vrea să audă de amnistie şi consideră că aceste acţiuni de lobby sunt menite să pregătească terenul pentru așa ceva.

ALINA GORGHIU, PNL: „Subiectul lobby-ului făcut de Dragnea şi prietenii săi se încheie cu un final nefericit, pregătirea practic a subiectului amnistie. Acest demers se referă la oameni politici, la domnul Dragnea şi alţii în situaţia dânsului”.

DAN BARNA, USR: „O amnistie îi va transforma magic în oameni cinstiţi. Este o presiune înfiorătoare dinspre domnul Dragnea, dinspre Tăriceanu de a promova o astfel de legislaţie, o astfel de ordonanță, prin care amnistie, grațiere, toate aceste instrumente juridice să fie folosite în mod pervers prin a stabiliza în funcţii publice exact persoanele condamnate penal”.

Zvonuri despre o ordonanţă pentru amnistie au existat şi la începutul vacanţei parlamentare. Nici atunci Liviu Dragnea nu exludea posibilitatea unei astfel de măsuri.

Întrebare reporter: Garantaţi că acest proiect nu există?

Liviu Dragnea: „Nu mă puneţi să jur, nu se fac astfel de garanții”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite