Amnesty International acuză companiile producătoare de vaccinuri de lăcomie și distribuirea incorectă a serurilor

Amnesty International
Amnesty International
24 septembrie 2021, 14:38

Faptul că ţările bogate acumulează vaccinuri împotriva coronavirusului în timp ce milioane de oameni din ţările mai sărace aşteaptă şansa de a fi vaccinaţi este inacceptabil, a declarat secretarul general al Amnesty International Agnes Callamard într-un briefing al asociaţiei jurnaliştilor ACANU vineri la Geneva.

Ea a criticat pe nume companiile farmaceutice BioNTech, Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson, pe care le-a acuzat că păstrează vaccinurile în cantitate foarte mică din lăcomie şi profit pentru a putea să obţine preţuri ridicate.

Callamard a cerut companiilor să renunţe la patente şi să permită mai multor firme să producă vaccinuri. De asemenea, ele ar trebui să lase cel puţin jumătate din producţia lor la preţ de cost pentru ţările mai sărace. Ea a cerut de asemenea ca guvernele să transfere imediat stocurile lor către ţările mai sărace.

Potrivit companiei de analiză a datelor Airfinity, termenul de valabilitate a peste 100 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 la nivel mondial va expira la sfârşitul anului.

Dacă nu sunt redistribuite de urgenţă, vaccinurile se vor pierde.

Peste 40% din aceste doze de vaccin se află în UE, a raportat compania la începutul acestei săptămâni. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite