Amnesty acuză Rusia de crime de război la Harkov. „Oamenii au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau ajutor umanitar”

Război în Ucraina
Război în Ucraina
13 iunie 2022, 10:32

Amnesty International a acuzat luni Rusia de crime de război în Ucraina, afirmând că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare.

Într-un nou raport de 40 de pagini, Amnesty a documentat presupusa utilizare a munițiilor cu dispersie și a altor mijloace de atac fără discriminare.

„Bombardarea repetată a cartierelor rezidențiale din Harkov sunt atacuri nediscriminatorii care au ucis și rănit sute de civili și, prin urmare, constituie crime de război”, se arată în raport.

Cercetătorii Amnesty spun că au documentat șapte lovituri în diferite zone din Harkov, unde au găsit resturi de bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.

 

 

„Rachetele eliberează zeci de submuniții în aer, împrăștiindu-le fără discernământ pe o suprafață mare, care măsoară sute de metri pătrați.”

Amnesty a mai spus că Rusia a folosit PTM-1S, „o mină antipersonal mică”.

Donatella Rovera, consilier principal la Amnesty International, a spus că ancheta este „un alt indiciu al nesocotirii vieții civililor”.

„Oameni au fost uciși în casele lor și pe străzi, în locurile de joacă și în cimitire, în timp ce stăteau la coadă pentru ajutor umanitar sau când cumpără alimente și medicamente”, a spus ea. „Utilizarea repetată a munițiilor cu dispersie interzise pe scară largă este șocantă.”

Oficialii ruși au insistat în mod repetat că nu vizează civili.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite