Amintiri inedite despre Regele Mihai: A însemnat un model de eroism, de demnitate și de dragoste

14 decembrie 2017, 17:00

 

Dinu Zamfirescu este membru în Consiliul Ştințiific al Institului de Investigare a Crimelor Comunismului. L-a cunoscut pe Regele Mihai când era în exil.

La 8 noiembrie 1945, a fost și prima mea arestare, aveam 16 ani, elev de liceu  și eram ca mai toți tinerii din generație, eram monarhiști, ne simțeam foarte apropiați de Rege, era un om tânăr care ne plăcea cum se prezenta (…) L-am întâlnit deseori în exil și de altfel l-am cunoscut în exil (…) I-am cerut audiență, eram destul de nelămurit cu românii din exil și m-am dus la Majestate să fac un apel să cheme acești fruntași să se poată înțelege între ei. Regele a însemnat un model de eroism, o demnitate și mai personal așa, de dragoste într-un fel” – Dinu Zamfirescu.

Invitat la TVR, şi prodecanul Facultăţii de Istorie, Alin Matei, a povestit cât de mult îl aprecia familia sa pe Regele Mihai.

Sunt convins că fiecare familie, aproape, găsește undeva în trecutul său conexiuni cu acel trecut, cu acele imagini. Bunica mea, prin care mi s-a transmis această moștenire, … avea 19 ani în 44… Tânărul Rege probabil era admirat de toate tinerele din România. Cred ca Regele Mihai a fost un simbol a ceva ce ar fi putut să fie și a fost frânt” – Alin Matei.

Emoția a fost primul sentiment pe care l-au încercat oamenii când au avut ocazia să-l întâlnească pe Rege.

Prima dată când am fost în prezența dânsului … în legătură cu Catedrala de la Curtea de Argeș. I-am prezentat Majestății Sale proiectul, s-a uitat… Erau anumite perspective … și a zis parcă sunt niște cozonăcei cupolele astea” – arhitectul Ioan Augustin.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite