Americanul Arthur Ashkin, francezul Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland, laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică în 2018

2 octombrie 2018, 09:35

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică 2018 sunt Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland.

Jumătate a fost acordată lui Arthur Ashkin „pentru pensetele optice şi aplicaţia lor în sitemele biologice”, iar cealaltă jumătate a fost acordată lui Gérard Mourou şi Donna Strickland „pentru metoda lor de generare a impulsurilor optice ultra-scurte de intensitate mare”.

Donna Strickland devine a treia femeie din istorie care primeşte această distincţie.

 

Arthur Askin a inventat pensetele optice care pot „apuca” particule, atomi şi molecule cu „degetele” lor din laser. De asemenea, penseta poate prinde virusuri, bacterii şi celule vii, care pot fi examinate şi manevrate fără să fie deteriorate. Pensetele optice au creat oportunităţi în întregime noi pentru observarea şi controlarea maşinăriei vieţii.

Gérard Mourou şi Donna Strickland au deschis calea spre o nouă clasă de lasere cu impulsuri scurte şi mai intense. Tehnica elaborată de aceştia duce la noi oportunităţi de cercetare, având şi aplicaţii medicale şi industriale la scară mare; spre exemplu, milioane de intervenţii chirurgicale la ochi pot fi realizate cu precizie mai ridicată.

Academia de Ştiinţe din Suedia a decis să ofere Premiul Nobel pentru Fizică 2018 „pentru invenţiile revoluţionare din domeniul fizicii optice”.Fizica este al doilea Nobel din sezonul deschis, luni, de Medicină.

Săptamana Nobel continuă cu premiile pentru Chimie şi Pace. Iar lunea viitoare se va decerna premiul pentru Economie. Nobelul pentru Literatură nu va fi atribuit anul acesta, din cauza unui scandal sexual care a afectat Academia Suedeză.

Chiar ieri, bărbatul aflat în centrul scandalului a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

Premiile Nobel au fost instituite la iniţiativa savantului și omului de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a lăsat prin testament ca veniturile averii sale impresionante să fie oferite în fiecare an sub formă de premii celor care au adus cele mai mari servicii umanității.

Primele distincţii au fost acordate la 10 decembrie 1901, la cinci ani de la moartea lui Alfred Nobel.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite