Americanii sunt chemați la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Congres. Un test pentru Trump

6 noiembrie 2018, 10:07

Americanii au luat cu asalt secțiile de votare încă de la prima oră a dimineții pentru a-și alege reprezentanții în congres. Un interes uriaș pentru aceste alegeri, de obicei tratate cu apatie.

Votul anticipat a stabilit un nou record: peste 36 de milioane de voturi exprimate; în unele state mai multe decât întreg scrutinul din 2014, ultimul organizat la jumătatea mandatului.

Potrivit ultimelor sondaje, democrații ar câștiga Camera Reprezentanților dar nu și Senatul.

Pe lângă Congres, astăzi se aleg și 36 de posturi de guvernator iar în statele Michigan și Dakota de Nord este și referendum local pentru legalizarea consumului de marijuana în scopuri recreaționale.

Alegerile au alura unui referendum la adresa preşedintelui republican Donald Trump, într-o ţară profund divizată, notează AFP, citată de Agerpres.

La 2 ani după propulsarea miliardarului din New York la Casa Albă, democraţii speră să-şi ia o revanşă politică, cel puţin parţială, înainte de 2020, anul viitoarelor alegeri prezidenţiale.

Chiar dacă numele lui nu figurează pe nici un buletin de vot, Trump va fi în mintea tuturor, fie a partizanilor săi entuziaşti, fie a detractorilor săi feroce.

Preşedintele septuagenar a făcut campanie până în ultimul moment, dominând mulţimile cu celebra sa deviză ”Make America Great Again”.

”La aceste alegeri sunt în joc securitatea şi prosperitatea!”, a declarat Trump luni seara, în cadrul ultimului său miting electoral, la Cap-Girardeau, statul Missouri, unde a fost însoţit de către fiica lui, Ivanka.

”Se întâmplă ceva, şi aceasta îmi aminteşte de atmosfera de acum 2 ani”, a afirmat Trump.

Preşedintele Trump urmărește de la Casa Albă desfășurarea alegerilor. Are reuniuni cu echipa sa politică.

”Pentru orele serii, preşedintele şi prima doamnă au invitat familiile şi prietenii la reşedinţa lor pentru a vedea împreună rezultatele electorale”,  a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Birourile de vot se deschid la ora locală 6:00 (11:00 GMT) în mai multe state de pe coasta de est a SUA.

Sunt în joc 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor, o treime din Senat, precum şi posturile de guvernatori din circa 30 de state, din Florida până în Alaska.

Democraţii sunt daţi favoriţi în sondaje în ce priveşte obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii ar urma să-şi păstreze controlul în Senat.

Ca un indiciu al marelui interes suscitat de aceste alegeri, peste 30 de milioane de buletine de vot au fost deja depuse luni în statele care permit votul anticipat sau prin procură, potrivit media americane.

Alegerile la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în exerciţiu.

La 2 ani după sosirea lui Barack Obama la Casa Albă, democraţii au suferit o înfrângere usturătoare, plătind îndeosebi pentru dezbaterile aprinse privind reforma din sistemul de sănătate.

Dar pierderea controlului în Camera Reprezentanţilor, în pofida cifrelor excelente din economia americană, ar fi o înfrângere personală pentru Donald Trump, atât timp cât a făcut din această consultare electorală un test privind popularitatea sa.

Cartea electorală senatorială se joacă în acest an în favoarea republicanilor: reînnoirea unei treimi din mandate vizează în acest an state majoritar conservatoare.

Din cele 35 de mandate disputate, senatorii la final de mandat aflaţi cel mai mult în dificultate sunt democraţii aleşi în Dakota de Nord, Indiana, Montana şi Missouri.

SUA s-ar putea confrunta pe 3 ianuarie 2019 cu un nou Congres – al 116-lea – divizat, iar asta ar putea paraliza programul celui de-al 45-lea preşedinte al SUA.

În ajunul scrutinului, agenţiile de informaţii i-au avertizat pe americani în legătură cu entităţile străine, ”îndeosebi Rusia”, care continuă să încerce să influenţeze opinia publică.

Facebook a anunţat că a blocat 30 de conturi. Alte 85 au fost blocate pe Instagram. Este vorba despre conturi care ar putea avea legătură cu entităţile străine şi ar putea servi ingerinţelor în alegerile americane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite