Americanii au comemorat 17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

11 septembrie 2018, 20:53

Newyorkezii au comemorat victimele atentatelor de acum 17 ani. Ca de fiecare dată, rude ale victimelor au citit numele tuturor celor care au murit în Turnurile Gemene sau în cadrul operațiunilor de salvare. S-au ținut și 4 momente de reculegere, pentru a marca momentele în care în 2001 au lovit cele patru avioane deturnate de teroriști.

Președintele Trump și prima doamnă Melania au participat la ceremonia comemorativă din Pennsylvania, unde s-a prăbușit zborul United 93.

Donald Trump: „Suntem aici să aducem un tribut solemn celor 40 de pasageri şi echipajului zborului 93 care au sfidat duşmanul, şi-au luat destinul în mâini şi au schimbat cursul istoriei.”

Eroismul pasagerilor care au dejucat planul teroriștilor de a lovi Casa Albă este comemorat printr-o operă de artă aflată în lucru.

Și la Pentagon a avut loc o ceremonie pentru cele aproape 200 de victime, la care au participat ministrul Apărării și vicepreședintele Mike Pence.

Chiar și după 17 ani de la atentate, rănile trecutului sunt departe de a fi închise. Foarte mulți oameni, în special din rândul celor care au participat la operațiunile de salvare, suferă de diverse forme de cancer.

Lu Lieber, fost agent FBI detașată la World Trade Center: „Am colegi bolnavi, unii sunt pe moarte, alţii au decedat deja. Nici eu nu cred că voi scăpa vreodată de cancer.”

Și infrastructura din New York se reface  încă după atacuri. O stație de metrou distrusă de bucățile căzute din fostele turnuri gemene a fost redeschisă pentru prima oara de atunci abia la sfârșitul săptămânii trecute. Un eveniment impresionant, mai ales pentru cei care nici nu erau născuți pe 11 septembrie 2011.

Diego Vasquez, adolescent,  14 ani: „Este un eveniment pe care îl prinzi o dată în viaţă, aşa că trebuia să fiu aici.”

Aproape trei mii de oameni și-au pierdut viața în atacurile  de la 11 septembrie.

11 septembrie 2001 – filmul unei zile de coşmar. În mai puţin de două ore au murit 3000 de oameni

New York, ora locală 8.46. Un avion de linie loveşte turnul de nord al World Trade Center. Lumea este buimăcită şi crede că este vorba despre un accident.

Poliţia, pompierii, civili se mobilizează spre Manhattan.

Ora 9.03. Al doilea avion loveşte turnul sudic. Din acest moment, devine limpede că este un atac bine pus la punct.

Două minute mai târziu, preşedintele George Bush, care vizita o şcoala din Sarasota, sudul Statelor Unite, este informat. Se declanşează iadul şi în redacţiile de ştiri. Toate televiziunile, inclusiv TVR, transmit atentatul în direct.

Washington, ora locală 9.37. Al treilea avion loveşte clădirea Pentagonului. Panica pune stăpânire pe America şi întreaga lume.

New York, ora 9.59. Turnul sudic de la World Trade Center se prăbuşeşte. 11 minute mai târziu, în Shanksville, Pennsylvania, al patrulea avion, plin cu pasageri, se prăbuşeşte pe un câmp.

New York, ora 10.28. Al doilea turn se prăbuşeşte.

Reţeaua teroristă Al Qaida a revendicat atentatele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite