Amenzi drastice pentru apelurile false la 112. Guvernul vrea să implementeze un sistem pentru localizarea mai precisă a celor care sună la 112 și pedepse mai mari pentru fapte grave

27 august 2019, 14:47

Apelurile la 112 nu vor mai fi localizate prin detectarea antenei GSM unde terminalul este înregistrat, ci printr-un sistem mult mai precis. Există și este folosit acum doar pentru smartphone. Acesta le va genera operatorilor 112 coordonate exacte ale telefonului.

Guvernul a decis sancțiuni mai mari pentru cei care sună fără un motiv real la numărul de urgență.

După multe dezbateri controversate, cazul Caracal a impus și tranșarea problemei cartelelor preplătite. Acestea vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, chiar de la 1 ianuarie 2020.

Iar până în toamna anului viitor, toți posesorii de astfel de cartele vor fi obligați să transmită datele către operatorii de telefonie mobilă.

Guvernul vrea să majoreze și pedepsele pentru răpire, viol și omor calificat.

Modificările privind eliberarea condiționată și sporirea competențelor DIICOT ar urma să fie făcute printr-un proiect de lege pe care Guvernul anunță că îl va depune în Parlament în perioada următoare.

Implementarea unui sistem care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează  112

„După tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislației pentru a veni rapid cu modificări necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetățenilor în instituții. Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăți modul de acțiune în situații de urgență, cât și pentru descurajarea criminalității. Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor, prin îmbunătățirea modului de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML, care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi, la începutul şedinţei de Guvern.

Amenzile pentru glumele la 112 vor crește până la 5.000 de lei

Premierul a adăugat că vor fi înăsprite şi sancţiunile în cazul apelurilor false la 112.

„Totodată, este nevoie şi de o înăsprire a sancţiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini, care generează costuri inutile şi, mai grav, pun în pericol vieţile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate.Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei „, a declarat Dăncilă.

Guvernul vrea majorarea pedepselor pentru fapte grave și deosebit de grave – omor, viol, răpiri, infracțiuni contra libertății

Guvernul dezbate, marţi, în primă lectură, mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii, care se referă la majorarea pedepselor pentru fapte grave şi deosebit de grave – omor, viol, răpiri, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale în cazul minorilor, a anunţat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

„În şedinţa de astăzi, vom discuta în primă lectură mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii şi pentru protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor. Pentru faptele grave şi deosebit de grave: omorul, violul, răpirile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale minorilor, trebuie aplicate pedepse mai mari. Pentru omor calificat vom creşte pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre şi vor fi cuprinse între 5 şi 12 ani. Pentru forma agravantă a acestei infracţiuni, de exemplu, dacă victima este un minor, pedeapsa va fi între 7 şi 15 ani. De asemenea, stabilim o incriminare mai aspră pentru infracţiunea de lipsire de libertate. Va fi incriminată distinct ca variantă agravantă fapta săvârşită prin răpire, ce va fi pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani. În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecinţă moartea victimei, pedeapsa aplicată va fi până la 18 ani de închisoare. Având în vedere majorarea limitelor de pedeapsă, prin aplicarea regulilor concursului de infracţiuni se poate ajunge la aplicarea detenţiunii pe viaţă nu doar pentru omorul calificat. (…) Sunt măsuri necesare, pe care ne dorim să le transpunem cât mai rapid în legislaţie, pentru a oferi un plus de siguranţă şi pentru a descuraja faptele grave împotriva cetăţenilor”, a declarat premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite