Amenzi usturătoare pentru hărțuirea la serviciu. Avocata Mihaela Olaru: Se referă la violențele verbale, injurii, gesturi nepotrivite care pot conduce la deteriorarea demnității, sănătății psihologice a angajatului

Legea care interzice hărţuirea la locul de muncă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Amenzile pot ajunge până la 200.000 de lei. Comportamentul de hărțuire care provoacă deteriorarea condițiilor de muncă va putea fi sancționat cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei. Aici intra și stresul şi epuizarea fizică.

10 August 2020, 11:34 (actualizat 10 August 2020, 12:08) Știrile TVR |
Hartuirea la locul de munca
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit legii, organizațiile vor avea obligația de a asigura măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de hărțuire psihologică și pot fi sancționate cu până la 50.000 de lei în situațiile în care această obligație nu este respectată.

Legea mai prevede amenzi pentru situațiile în care organizațiile instigă la hărțuire - acestea fiind cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

Avocata Mihaela Olaru a spus la TVR că  legea obligă angajatorul să informeze angajatul, în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial, cu privire la acest aspect, că legea hărțuirii morale îi protejează. Trebuie să insereze în regulamentul de ordine internă un set de măsuri care să vină să le protejeze demnitatea și drepturile salariale. Dacă nu o fac, vor fi inclusiv ei, angajatorii, sancționați, a declarat Mihaela Olaru.

Mihaela Olaru a explicat că hărțuirea morală se referă la violențele verbale, injurii, gesturi nepotrivite, acele acte și fapte care pot conduce la deteriorarea demnității, personalității, sănătății psihologice a angajatului.

Până ieri era foarte greu să demonstreze în instanță ca aceste acte pot să determine un stres care să-i afecteze din punct de vedere profesional, a mai spus avocata.

Mihaela Olaru a arătat că prima plângere a victimei trebuie să se facă către șeful direct, dacă aceasta nu este soluționată se merge apoi către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

De asemena, avocata sfătuiește victimele hărțuirii să adune probe cu care să dovedească situația în care se află.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI