Amenzi uriașe pregătite de ANPC pentru hoteluri și restaurante

Patronii care încalcă drepturile clienților ar putea fi sancționați cu amenzi uriașe. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vrea ca sancțiunile să ajungă până la 5% din cifra de afaceri, iar firmele să poată fi închise. Aceste măsuri extrem de drastice ar putea fi aplicate pentru tot felul de abateri, de la etichetare greșită, până la clauze abuzive din contracte.

23 Ianuarie 2019, 22:08 |
Amenzi uriașe pregătite de ANPC
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pentru oferte incorecte făcute clienților, patronii riscă să piardă până la 5% din cifra de afaceri. Banii se vor duce pe amenzi uriașe plătite comisarilor de la Protecția Consumatorilor. Autoritățile vor să schimbe legea, astfel încât să poată da sancțiuni mult mai aspre furnizorilor de servicii care încalcă drepturile clienților. Nu sunt vizați doar patronii hotelurilor și restaurantelor, ci și bancherii și comercianții.

Secretarul general al Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii: "Acesta este un cadru sanctionar discriminatoriu, nu se poate compara situația unui mare retailer cu a unui mic întreprinzător. Lipsa capacității insitutionale ANPC în raport cu marile lanțuri de magaxine nu poate lovi în IMM-URI".

Patronii de restaurante consideră că măsura e mult prea drastică.

"Amenzile au ca scop prevenția și corectarea neregulilor din activitatea unei companii. În momentul în care translatezi cuantumul amenzilor de la o sumă de la 1000 și 100 de mii de lei către un procent din cifra de afaceri de 2-5%, acest scop se pierde, pentru că nu mai ai cui să îl aplici, aceste companii nu vor supraviețui".

"În controalele care se efectuau de către comisarii autorităţii mai ales în zona produselor alimentare, unde se punea în pericol sănătatea populaţiei, cuantumul amenzilor era destul de mic. Și practic, agenţii economici preferau să plătească amenda fără să se îndrepte cu nimic spaţiul respectiv. De ce trebuie să ne speriem dacă suntem corecţi?"

Clienții care au trecut prin experiențe neplăcute susțin însă creșterea amenzilor.

Ordonanța e în dezbatere publică până la sfârșitul săptămânii. Dacă va intra în vigoare, amenzile care acum sunt cuprinse între 2.500 și 50.000 de lei vor fi inlocuitre cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI