Amenzi pentru lipsa repartitoarelor de căldură. Parlamentul a adoptat o nouă lege cu un nou termen - 31 decembrie

Românii care nu au contoare pentru măsurarea consumului de căldură și apă caldă vor risca amenzi de până la 1.000 de lei. O nouă lege adoptată de Parlament impune proprietarilor de locuințe, racordate la rețeaua de termoficare, să monteze repartitoare de costuri până la sfârșitul anului. Măsura va garanta un calcul mai precis al consumului de energie termică și chiar facturi mai mici, spun specialiștii.

08 Iulie 2021, 18:28 (actualizat 08 Iulie 2021, 19:48) |

Repartitoarele pentru căldură și apă caldă sunt obligatorii din 2004. Însă mulți locatari cu locuințele racordate la sistemul centralizat nu le folosesc, deși le-ar aduce costuri mai mici, spune administratorul mai multor blocuri din București.

Parlamentul a adoptat o nouă lege cu un nou termen - 31 decembrie. Cine nu va avea montate repartitoare va fi amendat cu până la 1.000 de lei. Specialiștii cred că așa se va ști clar și consumul individual din locuințe și eficiența sistemului de termoficare.

Claudiu Crețu, director general Termoenergetica: La acest moment nu avem o acuratețe cu privire la această balanță de consum. Există contorizarea la subsolul blocului. Noi vindem către asociația de proprietari la subsolul blocului dar, din păcate, de acolo mai departe e o ruptură și acest lucru trebuie clarificat”.

Mihai Mereuță, preşedinte Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat: “În toate blocurile s-au montat repartitoare de costuri (...) Și se pun şi robineţii termostataţi pe calorifere (...) nu a crescut în niciun caz pe branşamentul blocului consumul. Întodeauna a scăzut pe bloc cu până la 30%. Pentru că e normal. Unul ţine la doi, altul ţine la trei robinetul”.

Prețul unui repartitor de costuri începe de la 50 de lei și poate să ajungă la 100 de le. Noua lege va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președinte. Nu se aplică și în cazul celor care folosesc centrale termice pe gaz.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI