Amenzi dublate pentru medici și spitale. Cei care lasă pacienții să aștepte prea mult la Urgență vor fi amendați cu trei mii de lei

Medicii care îi lasă pe bolnavi să aştepte prea mult la Urgenţă, deşi nu ar avea motive, riscă să fie amendaţi cu trei mii de lei. Şi spitalele riscă sancţiuni usturătoare. Mulţi pacienți se plâng că stau cu orele la UPU. Medicii spun însă că personalul este suprasolicitat și insuficient

27 August 2019, 20:58 (actualizat 27 August 2019, 21:41) Știrile TVR |
Amenzi dublate pentru medici și spitale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit legislaţiei, timpul de triaj al unui pacient ajuns la unitatea de primiri urgenţe nu trebuie să depășească două minute. Fiecare bolnav primeşte un cod de urgență. Cei în starea cea mai gravă, cu cod roşu, trebuie preluaţi imediat. Pacienţii cu cod verde - în cel mult 60 de minute. Cazurile care nu sunt urgente trebuie preluate în cel mult două ore. Timpul de aşteptare nu trebuie să depăşească patru ore, pentru un consult.

Unii pacienţi se  plâng însă că au stat şi o zi întreagă ca să-i vadă cineva. De acum, medicii care îi lasă să aştepte prea mult, nejustificat, riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei, iar spitalele - între 20 si 30.000 de lei, potrivit unei hotărâri de guvern. Oficialii spun că vor să-i responsabilizeze pe cei care lucrează în domeniu.

Inspectorii vor putea să analizeze dacă un pacient aşteaptă patru ore pentru că înaintea lui au fost pacienţi cu cod roşu sau cod galben atunci măsura amenzii nu se justifică, dar dacă pacientul stă patru, cinci, şase până la opt ore şi pacienşi cu cod roşu sau cod galben nu au existat decât foarte puţini, atunci se justifică aplicarea amenzii.

Medicii spun că nimeni nu stă degeaba în cea mai mare parte a serviciilor de urgenţă. Camerele de gardă sunt însă asaltate de mulţi pacienţi care ar trebui să meargă la medicul de familie sau în policlinici.

Au fost dublate amenzile şi pentru cei care nu respectă normele de prevenire a infecţiilor. Pot ajunge la trei mii de lei pentru persoanele fizice şi 30 de mii de lei, pentru cele juridice. Vor fi sancţionaţi şi cei care încalcă protocoalele şi procedurile de tratament.

Anul trecut, inspectorii sanitari au făcut peste 13 mii de controale şi au aplicat amenzi de peste un milion şi jumătate de lei.

Art. 22 - Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

a. preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

b. reținerea echipajelor de urgență din cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI