Amenzi de 90.000 de lei pentru construirea unui brad din doze de vaccin la Palatul Copiilor. Autoritățile au păreri contradictorii

Amenda pentru un brad din deseuri medicale
Amenda pentru un brad din deseuri medicale
10 decembrie 2021, 09:07

Imaginile cu bradul realizat din peste 19.000 de doze de vaccin a fost lăudat duminică de reprezentanții RO Vaccinare. Aceștia au transmis pe Facebook că „este un brad altfel, pro sănătate și pro viață”, iar „după sute de ore de muncă, bradul de Crăciun de la Palatul Copiilor este gata și pregătit să fie vizitat”. Numai că prima vizită a fost făcută de inspectorii Gărzii de Mediu, care au dat amenzi.

MĂRIOARA GĂTEJ, comisarul General al Gărzii de Mediu: S-a constatat construirea acelui brad din doze de vaccin, erau stocate de centrul de vaccinare din luna martie. A fost sancţionat centrul de vaccinare cu 40 de mii de lei, societatea de transport a fost sancţionată cu 50 de mii de lei.

Și Avocatul Poporului cere explicații autorităților.

RENATE WEBER, Avocatul Poporului: Ține până la urmă și de identitatea culturală a acelor copii. Oare așa trebuie făcut, într-un parc pentru copii, un brad de Crăciun?

IOAN GÂNFĂLEAN, Avocatul Copilului: Dacă orice act medical îți este făcut, alea trebuie distruse.

Situația i-a revoltat pe mulți bucureșteni.

Și oficilaii Campaniei de vaccinare au avut reacții cu privire la decizia Gărzii de Mediu

VALERIU GHEORGHIȚĂ, șeful Campaniei de vaccinare: Puncția se face cu un ac steril, care nu se folosește la pacient. Suprafața externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte ușor, cu dezinfectante de suprafețe, pe care le folosim peste tot. Din acest punct de vedere, consider că riscul real biologic era zero.

RAED ARAFAT, șeful DSU: E un mesaj de descurajare totală la orice inițiativă. Eu îi încurajez să depună contestație și să meargă și în instanță.

Contactați în legătură cu această situație, reprezentanții centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor au refuzat să comenteze situația. Dar între timp, au renunțat la bradul neobișnuit.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au amendat cu 90.000 de lei organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, care a autorizat construirea unui brad din recipiente de vaccin, precum şi operatorul autorizat pentru transportul deşeurilor medicale din acelaşi centru, a anunţat Garda de Mediu pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, compania de transport s-a ales şi cu o notificare către Agenţia pentru Protecţia Mediului, în vederea suspendării activităţii, până la remedierea problemelor constatate, privind nerespectarea regimului de transport al deşeurilor medicale, în vederea eliminării.

„Am fost sesizaţi în privinţa existenţei unor construcţii din deşeuri medicale, în incinta centrului de vaccinare organizat în interiorul Palatului Copiilor, din sectorul 4 al Bucureştiului, iar echipa de control a GNM a găsit şi sancţionat mai multe abateri legate de folosirea şi transportul deşeurilor medicale de acolo. Cele trei sancţiuni contravenţionale au totalizat 90.000 de lei. De asemenea, construcţiile respective au fost desfiinţate şi ne-am asigurat că recipientele utilizate din care fuseseră realizate, considerate deşeuri medicale nepericuloase, au fost transportate la un operator specializat, pentru a fi eliminate, aşa cum prevede legea”, a declarat comisarul general al GNM, Marioara Gătej.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite